Cerita saya tentang pilihan raya

Cerita saya tentang pilihan raya

Sejak 1995, saya telah bertanding dalam PRU dan selepas itu terus menerus diizinkan Allah bertanding tiga kali di Johor dan dua kali di Selangor. Kali kelima cuba baru menang. Sahabat baik saya, YB Shah Alam pun sama.

Kali pertama bertanding PRU, saya bukan sahaja kalah malahan hilang deposit. Masa tu saya bertanding di bawah tiket parti suci. Kawan baik saya, Saudara Mazlan Aliman juga kalah dan hilang deposit. Ramai yang dalam AMANAH, saya juga percaya, mungkin senasib saya.

Saya masih ingat, masa kali pertama saya bertanding, hanya ada dua cawangan sahaja parti suci. Lawan pulak dengan Menteri. Saya masa tu memang sangat muda – novice orang putih kata, baru je habis my second degree in LL.B ( Shariah ) dan baru jadi loyer.
Belum kahwin, bujang dan masih ingat ceramah kena boo sampai menangis (sebab tak biasa) , poster kena koyak, bagi salam orang tak jawab, cermin kereta kena pecah, rumah ibu bapa saya kena pulau oleh jiran-jiran dan waktu malam dikacau ganggu, dituduh masyarakat tak sedar diri, pecah belahkan masyarakat dan macam-macamlah.

Yang lagi kelakar, kita calon, kita juga tampal poster, kita juga jadi driver dll. Tapi, masa tu seronok giler walaupun hilang deposit.

Masa tu yang saya ingat tak ada orang mahu atau berminat jauh sekali berlumba-lumba nak jadi calon. Berbeza sangatlah macam sekarang.

Untutk PRU14, jujurnya saya hanya mahu lihat BN dan sekutu dia tumbang. Tu je. Jika kerana nak tumbangkan BN, saya misalnya, diarah oleh parti AMANAH tak perlu bertanding, Insya-Allah saya dah ‘ready’kan minda saya untuk akur arahan parti.

Saya ulangi saya hanya mahu BN dan sekutunya tumbang. Period.

Bila saya join AMANAH saya sedar risikonya amat tinggi. Tapi, saya yakin AMANAH adalah parti masa depan dan mungkin medan sebenar bukan PRU14. Itu saya lah. Orang lain saya tak tahu lah.

Allah lebih mengetahui.

MP Sepang
9.1.2018

CATEGORIES