Malaysia Dateline

1,209 warga China yang masuk ke Pulau Pinang bebas koronavirus

Seramai 1,209 warga China yang masuk ke Pulau Pinang melalui Jeti Swettenham, di sini dengan sebuah kapal persiaran pada 6.15 pagi hari ini disahkan bebas 2019 novel koronavirus.

Pengarah Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) Pulau Pinang Muhamad Husni Mahmud berkata kesemua pelancong itu transit di negeri ini sebelum belayar ke destinasi seterusnya ke Phuket, Thailand pada jam 5 petang pada Ahad.

“Semasa ketibaan mereka, petugas-petugas dari Jabatan Kesihatan Negeri Pulau Pinang (JKNPP)  telah membuat pemeriksaan dan saringan tahap kesihatan kesemua penumpang dan kru kapal sebanyak dua kali sebelum pemeriksaan dokumen oleh pihak imigresen.

“Tiada seorang (pelancong dari China) itu yang dikesan atau dirujuk oleh petugas JKNPP Jabatan Kesihatan kepada pihak kita (Imigresen). Ertinya, tiada yang disyaki pembawa virus berkenaan,”katanya dalam satu kenyataan.

Muhamad Husni berkata  kapal persiaran itu dalam perjalanan dari Singapura ke Pelabuhan Klang, Selangor sebelum singgah di Pulau Pinang dan meneruskan perjalanan ke Phuket,Thailand.

Sementara itu Exco Pelancongan, Kesenian, Kebudayaan dan Warisan negeri  Yeoh Soon Hin ketika dihubungi Bernama turut  mengesahkan kapal berkenaan adalah dari Singapura.

Yeoh berkata kapal itu hanya berlabuh di negeri ini selama tujuh jam sebelum meneruskan perjalanannya.

Dalam pada itu Ketua Menteri Pulau Pinang Chow Kon Yeow turut meminta semua pihak agar tidak menimbulkan suasana panik berhubung penularan gambar yang tular di media sosial berkenaan.– BERNAMA