13 laluan di Negeri Sembilan ditutup susulan banjir, tanah runtuh

Oleh Oleh SURI LAILA

Sebanyak 13 laluan melibatkan lima daerah di Negeri Sembilan hari ini ditutup untuk semua kenderaan susulan jalan runtuh dan dinaiki air setakat 2 petang tadi.

Bagaimanapun Pengarah Jabatan Kerja Raya (JKR) Negeri Sembilan Wan Hasnan Wan Musa berkata, empat lagi laluan hanya dibuka untuk kenderaan berat susulan jalan runtuh dan dinaiki air setakat 2 petang tadi.

Memetik Bernama, laluan yang ditutup melibatkan daerah Tampin iaitu sebanyak tujuh jalan, Jelebu (4), Jempol (3), Kuala Pilah (2) dan satu di Seremban.

Antara jalan tersebut ialah Jalan Segamat-Gemas, Londah-Gemas, Jelai-Bahau, Jeram Toi, Kuala Klawang-Genting Peras, Felda Titi dan Stesen Pemancar Gelombang Telapak Buruk.

“Pembukaan jalan ini akan dilakukan dalam tempoh terdekat selepas selesai kerja pembaikan selain bergantung kepada keadaan semasa jalan berkenaan selepas banjir. JKR akan sentiasa berusaha mencari jalan alternatif dan menguar-uarkan kepada pengguna,” katanya kepada Bernama di sini hari ini.

Justeru, beliau menasihatkan kepada semua pengguna jalan raya untuk merancang perjalanan dan sentiasa berwaspada dengan papan tanda amaran banjir serta jalan ditutup selain menggunakan laluan alternatif untuk ke destinasi masing-masing.

“Pengguna juga boleh merujuk laman sesawang bilik gerakan bencana (BiGBen) JKR iaitu di bencanaalam.jkr.gov.my atau boleh hubungi talian 06-7659659/9614 untuk mengetahui perkembangan terkini bencana dan keadaan jalan raya,” katanya.
.

.