Malaysia Dateline

Khemah ekspo di kawasan muktamar Pas musnah dipukul ribut malam tadi

19 cedera, khemah utama ekspo Muktamar Pas dipukul ribut

Sembilan belas orang dilapor cedera termasuk seorang tidak sedarkan diri dalam kejadian ribut yang meranapkan khemah utama di Kompleks Pas Kedah, tempat berlansungnya Muktamar Pas ke-63, malam tadi.

Berdasarkan maklumat awal kejadian berlaku pada pukul 7.25 malam membabitkan khemah yang menempatkan pameran dan jualan Kelab Keusahawanan Haraki (KU-Haraki).

Ketua Cawangan Pusat Gerakan Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Kedah, Penguasa Bomba Mohd Naim Mat Jaaffar berkata pihaknya menerima panggilan mengenai kejadian berkenaan pada pukul 7.43 malam.

Katanya berdasarkan laporan awal yang diterima, 19 mangsa cedera dengan 13 daripadanya dirujuk ke Hospital Sultanah Bahiyah, di sini. Seorang daripada mangsa dirawat di zon merah, sembilan di zon kuning dan tiga lagi di zon hijau, manakala bagi enam yang lain hanya dirawat di lokasi kejadian.

“Pihak hospital belum dapat memberikan maklumat mengenai tahap kecederaan dan identiti mangsa yang terlibat.

“Kami dimaklumkan bahawa ketika kejadian dianggarkan terdapat 3,000 orang berada di lokasi tersebut dan mangsa yang cedera akibat runtuhan telah dibawa ke hospital oleh orang awam, sebelum pasukan bomba tiba,” katanya ketika dihubungi Bernama.

Menurut sumber Urusetia Muktamar Pas, akibat kejadian itu, Majlis Makan Malam Dana Kompleks Kedah yang dijadual berlangsung pada pukul 8.30 malam tadi terpaksa dibatalkan.

Kawasan khemah berkenaan pula ditutup sepenuhnya oleh pihak berkuasa manakala media tidak dibenarkan berada di lokasi kejadian.

Sementara itu, seorang saksi Azlina Azmi, 41, berkata ketika kejadian beliau dan suaminya berada dalam khemah surau di kompleks itu untuk menunaikan solat Maghrib namun terkejut mendengar bunyi angin yang kuat sehingga menyebabkan beberapa khemah bergoyang.

“Selepas itu saya segera menyelamatkan diri dengan pergi ke dewan dan melihat ramai yang cedera termasuk patah kaki lalu diusung oleh petugas ke dewan utama.

“Masa itu keadaan panik dan saya mendengar ramai orang di situ melaungkan takbir berikutan bimbang keadaan menjadi lebih buruk,” katanya.

Hambali Ahmad, 35, yang merupakan peniaga gerai berkata ketika kejadian dia sedang menjual minuman sebelum dikejutkan dengan angin kencang.

“Ribut datang secara tiba-tiba terus saya berlari masuk ke dalam dewan kompleks sebelum terdengar jeritan mangsa-mangsa yang cedera terkena serpihan khemah yang runtuh.

“Orang awam yang berada di kawasan kejadian terus membantu mengangkat mangsa yang cedera ke dalam dewan dan memberi rawatan awal,” katanya.

Hujan lebat dan angin kencang pada kira-kira pukul 7.30 malam itu berlaku dalam tempoh 30 minit sahaja.