Malaysia Dateline

1MDB: Nilai rampasan kes siasatan Najib cecah RM1.1bilion, kata Amar Singh

Nilai barang rampasan dalam siasatan terhadap bekas Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Razak berjumlah RM900 juta hingga RM1.1 billion, kata Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman Datuk Seri Amar Sing Ishar Singh.

Katanya rampasan itu melibatkan penggeledahan di enam premis milik Najib dan dua anaknya di Putrajaya dan Kuala Lumpur pada 16 dan 17 Mei lalu.

Beliau berkata lapan pasukan khas ditubuhkan melibatkan 150 anggota dan beberapa pakar barangan berjenama yang mengambil masa 36 hari untuk mengira nilai 12,000 jenis barangan kemas dari dalam 25 beg daripada 72 beg yang dirampas.

“Barang kemas termahal yang dirampas dari serbuan ke premis berkaitan Najib ialah seutas rantai leher bernilai RM6.4 juta. Turut dinilai ialah 567 beg tangan membabitkan 37 jenama bernilai kira-kira RM51.3 juta…beberapa jenama terkemuka seperti Hermes, Prada, Chanel dan Bijan,” katanya dalam satu sidang akhbar khas hari ini.

Menurutnya proses pengiraan nilai barang rampasan terpaksa mengambil masa yang lama kerana ia melibatkan beberapa pakar barang kemas dan pakar barang berjenama.