Malaysia Dateline

1MDB: Riza Aziz hadir beri keterangan ke SPRM

Riza Aziz anak tiri bekas perdana menteri Datuk Seri Mohd Najib Razak tiba di ibu pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada jam 130 petang tadi.

Riza yang juga pengasas syarikat pembikinan filem red Granite Pictures yang berpangkalan di Hollywood itu, hadir hari ini untuk memberikan keterangan berhubung dakwaan skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Beliau hadir dengan menaiki kenderaan berwarna kelabu dengan membawa beberapa dokumen di tangannya meluru masuk ke pintu utama SPRM tanpa mempedulikan kehadiran wartawana dan jurugambar yang menunggu ketibaannya buat kali pertama setelah skandal 1MDB ini dibuka kembali siasatan oleh kerajaan Pakatan Harapan.

Riza, 48, pengeluar filem dan pengasas bersama syarikat pengeluaran filem Los Losite yang berpangkalan di Los Angeles, telah dikaitkan dengan skandal 1MDB di mana terdapat tuduhan dia menyalurkan wang dana untuk membiayai filem.

Jabatan Kehakiman AS (DoJ) mendakwa bahawa syarikat Riza, yang mengeluarkan nominasi Oscar ‘The Wolf of Wall Street’, menerima wang yang tidak disalurkan dari 1MDB bagaimanapun beliau ┬ámenafikan tuntutan itu.

Red Granite pada Mac tahun ini bersetuju membayar AS$60 juta (RM234 juta) kepada kerajaan AS untuk menyelesaikan dakwaan bahawa ia mendapat keuntungan daripada wang rasuah yang melibatkan 1MDB, menurut satu laporan.

Sejak Mei lalu, SPRM telah memanggil beberapa individu untuk membantu siasatan berhubung dengan 1MDB, termasuk Najib.

Pada 22 dan 24 Mei, bekas perdana menteri itu dipanggil ke ibu pejabat SPRM untuk membuat kenyataannya direkodkan mengenai isu itu.

Pada 5 Jun, isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor, juga dipanggil kepada SPRM untuk memberikan kenyataannya mengenai perkara yang sama.

Minggu lalu, pasukan tugas pasukan 1MDB membeku lebih 900 akaun termasuk Umno Tengah dan Umno Selangor, bagi membantu siasatan berhubung dakwaan bahawa akaun itu menerima dana daripada 1MDB.