Malaysia Dateline

1MDB: Umno-BN Selangor lapor polis tindakan notis kompaun SPRM

Badan Perhubungan Umno dan Barisan Nasional (BN) Selangor sedia mencabar tindakan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di mahkamah susulan notis kompaun berhubung dana yang dikaitkan dengan 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Pengerusinya, Datuk Mat Nadzari Ahmad Dahlan menegaskan, langkah yang diambil Ketua Pesuruhjaya SPRM, Latheefa Koya itu didakwa bercanggah dengan undang-undang.

“Kita akan lawan, kita tak mahu menerima kompaun mereka, kita takkan terima, kita akan bawa kes ini ke mahkamah.

“Kita bukan sekadar merancang memang kita tunggu-tunggu, kita akan berdepan di mahkamah.

“Kita akan tengok bagaimana Latheefa Koya akan bersuara dan memberi penerangan dia pula.

“Ya, kita bersedia tunggu dia (Latheefa) di mahkamah. Tiada masalah, kita akan lawan hingga akhirnya,” katanya pada sidang media  seperti dipetik MG hari ini

Terdahulu Mat Nadzari, pimpinan BN Selangor membuat laporan polis terhadap SPRM kerana memberi notis kompaun tidak jelas kepada parti pembangkang Selangor itu.

Kompaun SPRM itu diterima Setiausaha BN Selangor, Datuk Nasaruddin Md. Zin minggu lalu dengan nilai kompaun berjumlah RM1.4 juta dan denda RM3.6 juta.

Isnin lalu, Latheefa mengumumkan senarai 80 individu dan entiti yang menerima notis kompaun kerana dipercayai menerima dana daripada 1MDB.

Dalam pada itu, Mat Nadzari menegaskan, notis kompaun yang dikeluarkan SPRM didakwa tidak jelas dan mempunyai agenda tertentu.

“Ia satu tindakan gopoh yang melampaui dan mendahului undang-undang serta beragenda dan tidak ikhlas.

“Saya melihat mereka membuat kompaun ini berdasarkan kepada satu sumber kewangan yang dikatakan berpunca daripada 1MDB yang sekarang ini masih belum jelas lagi dia punya kes,” katanya seperti dilaporkan MG hari ini.

Beliau juga berkata, tindakan mengenakan notis kompaun itu kepada pemimpin pembangkang didakwa untuk menutup kelemahan kerajaan Pakatan Harapan (PH) yang gagal mengemukakan bukti kukuh mengenai 1MDB di mahkamah.

“Masih lagi dalam mahkamah dan tidak ada sebarang keputusan. Saya pasti agenda mereka cuba untuk menutup kelemahan di dalam sidang Parlimen sekarang.

“Mereka cuba untuk menutup kelemahan-kelemahan dan sikap ketidakadilan mereka di dalam bajet kali ini (Belanjawan 2020),” katanya.

Mat Nadzari turru mendakwa, notis kompaun itu digunakan untuk memburukkan dan menimbulkan persepsi negatif terhadap pemimpin UMNO dan BN sedangkan PH masih gagal mengemukakan bukti sahih dalam kes 1MDB.

“Mereka menggunakan agenda ini untuk cuba meriuhkan keadaan dengan mengatakan UMNO dan BN terlibat dalam kes-kes yang pada dasarnya tidak ada lagi bukti sahih mengenainya.

“Mereka cuba memburukkan pemimpin kita di Johor yang ramai saya lihat dilibatkan dalam kes kompaun ini.

Barangkali ada kaitannya dengan PRK Tanjung Piai. Ini untuk memburukkan kepimpinan BN di sana kononnya mereka ini orang yang tidak telus dan tidak boleh dipercayai,” katanya lagi