Malaysia Dateline

PH Kedah buktikan turun padang bantu mangsa banjir

Parti Amanah Negara, Negeri Kedah khususnya menafikan dakwaan berunsur fitnah yang dilemparkan oleh Pemuda Umno Negeri Kedah yang mendakwa Pakatan Harapan (PH) tidak mempedulikan isu banjir yang sedang melanda negeri ini.

Demikian dinyatakan oleh Timbalan Ketua Pemuda Amanah Negeri Kedah, Abdullah Suady Ramadhan Mohd Nasir.

Jelasnya lagi, adalah amat dikesali apabila Pemuda Umno Negeri Kedah gemar mempolitikkan musibah ini bagi menyerang pimpinan PH.

“Banjir yang melanda sebahagian kawasan Parlimen di negeri ini serta sebelah utara sejak seminggu yang lalu adalah satu musibah dan bencana alam.

“Namun demikian, terdapat sebahagian tempat dimana sungai-sungai yang tidak diselenggarakan dengan baik sehingga menyebabkan air melimpah apabila sungai tidak lagi mampu menakung air.

“Bencana ini harus dilihat sebagai satu tanda untuk terus kuat mengambil peduli dan membantu mangsa banjir samada dalam bentuk kewangan, tenaga maupun doa dan sokongan, ” tegasnya lagi.

Abdullah Suady Ramdhan ketika menziarahi salah seorang mangsa banjir bersama pimpinan PH di Kedah.

Beliau yang juga merupakan Ketua Pemuda Amanah Sungei Petani turut berkata, gerak kerja PH tatkala ini adalah pantas dan segera bagi membantu mangsa-mangsa banjir bersama-sama dengan pihak berwajib.

“Kita juga turut sama menghulurkan bantuan membantu pihak berkuasa seperti Jabatan Bomba dan Penyelamat, JPAM dan juga JKM.

“Dalam misi membantu dan menyelamatkan mangsa, keperluan makanan dan bantuan tenaga menjadi fokus utama PH ketika ini.

“Pada masa yang sama kita juga turut menilai cadangan-cadangan yang boleh diketengahkan kepada pihak yang mempunyai kuasa demi kepentingan rakyat terbanyak, ” ujarnya lagi.

Malah katanya, kajian-kajian semula mengenai sistem slairan dan kaedah penyelenggaraan yang praktikal akan dibawa oleh PH.

“Setakat ini semua kawasan yang terjejas akibat bencana banjir telah diziarahi oleh PH khususnya Amanah.

“Antara kawasan yang terjejas adalah dalam kawasan Dun Pantai Merdeka, Tokai dan juga Kubang Rotan.

“Disamping itu katanya tumpuan juga turut diberikan kepada kawasan Anak Bukit dan Kota Siputeh, ” tambahnya lagi.

Manakala Ketua Pemuda PH Negeri Kedah, Mohd Asmirul Anuar Aris pula berkata, turut ke lapangan adalah Skuad Medik PH yang turut membantu anggota Jabatan Kesihatan Negeri dalam memastikan kesihatan dan keselamatan rakyat terjaga.

“Pemuda PH sedar ini adalah masanya rakyat dibantu dan diselamatkan.

“Harta benda yang musnah, kerugian perniagaan malah kebimbangan terhadap kesihatan warga emas menjadi fokus utama PH.

“Sehubungan itu Pemuda Umno Negeri Kedah tidak sepatutnya memainkan sentimen politik murahan dengan mendabik dada kononnya hanya Umno sahaja yang ‘kelam-kabut’ bekerja, ” jelasnya.

Mohd Asmirul yang juga merupakan Ketua Pemuda Amanah Negeri Kedah turut berkata, kenyataan kebudak-budakan Pemuda Umno Negeri Kedah khususnya Ketua Pemuda Umno Negeri Kedah sengaja dicetuskan bagi mencemarkan imej seteru politik dikala rakyat sedang diuji dengan musibah.

Mohd Asmirul bersama petugas Pakatan Harapan di kawasan Kuala Kedah menyediakan makanan untuk mangsa banjir.