Malaysia Dateline

30% majikan tidak patuh perintah gaji minimum

Pemeriksaan secara rawak oleh Kementerian Sumber Manusia meliputi 274 majikan di seluruh negara baru-baru ini mendapati hampir 30% daripada mereka tidak mematuhi perintah gaji minimum RM1,100.

Menteri Sumber Manusia M Kula Segaran berkata, dapatan itu mengejutkan dan ia dijalankan secara rawak dari Perlis ke Tawau di Sabah.

“Pemeriksaan melibatkan 3,207 pekerja dan 43 majikan.

Kebanyakan mereka adalah pemilik kedai makanan kecil dan perniagaan tekstil,” katanya kepada pemberita selepas mesyuarat Majlis Penasihat Buruh Kebangsaan (NLAC) di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya pada Khamis.

 Kula Segaran berkata, majikan diberi nasihat dan tempoh selama sebulan. Pada lawatan kedua jika majikan masih tidak mematuhi perintah gaji minimum, tindakan akan diambil terhadap mereka.

Ketika ditanya mengenai alasan majikan tidak mematuhi perintah gaji minimum, beliau berkata, sesetengah pekerja tidak mahu mencarum kepada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO).

Bermula Januari tahun ini, gaji minimum ditetapkan pada paras RM1,100 dan diseragamkan antara Semenanjung dan Sabah serta Sarawak.

Berhubung langkah menerima pakai konvensyen mengenai keganasan dan gangguan di tempat kerja, Kula Segaran berkata, kerajaan Malaysia yang diwakili oleh Kementerian Sumber Manusia berkecuali dalam pengundian.

Ini berdasarkan beberapa sebab, termasuk kerajaan tidak boleh menghadapi konflik kepentingan dengan pihak berkepentingan iaitu Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) dan Persekutuan Majikan Malaysia (MEF), katanya.

Pengundian untuk perjanjian antarabangsa itu dijalankan pada Persidangan Buruh Antarabangsa di Geneva pada 21 Jun lepas.