Malaysia Dateline

43,000 perlukan ‘Tab’ untuk belajar, Ebit Lew mohon maaf tak dapat bantu

“Maafkan saya ye tidak dapat membantu ramai lagi. Maafkan saya,” luah Pendakwah terkenal Ebit Lew di media sosialnya susulan menerima 43,000 mesej dari orang yang memerlukan Tab untuk anak belajar.

Katanya, dalam separuh hari sahaja beliau menerima 43,000 mesej dari orang yang mana terdiri daripada orang kelainan upaya, tiada pekerjaan, anak yatim, dan mereka yang bekerja tetapi bergaji kecil.

“Semua bangsa ada dari semua negeri,” katanya.

Ebit Lew juga meluahkan bukan setakat Tab untuk kemudahan belajar yang belum sempat diberikan bahkan sebanyak 8,000 buah kerusi roda masih diperlukan lagi,

“Ambulan dan van jenazah setiap hari bergerak.

“Semoga Allah ampunkan dosa saya. Ya Allah siapa sahaja yang benar-benar memerlukan permudahkanlah. Lapangkanlah buat saudaraku semua. Semoga menjadi asbab kebaikan dan hidayah,” ujarnya.

Status yang dikongsi itu turut mendapat respons para warganet yang menyifatkan pendakwah terkenal itu tidak perlu memohon maaf kerana tugas yang digalas Ebit Lew ketika ini adalah tugas kerajaan.

Malah ada dalam kalangan warganet membidas kerajaan yang sukar untuk bertindak seperti beliau ketika pelajar yang kurang berkemampuan sedang bergelut dengan pembelajaran dalam talian.

Ada yang cuba membandingkan wang ringgit yang dikeluarkan Ebit dengan pembinaan dewan bernilai RM35 juta di Parlimen Pagoh.

“Dewan kt parlimen Pagoh tu kalau cancel boleh bantu kesusuhan ni katakan 1 unit tab RM1,000X43,000 orang baru RM43 juta sahaja. Dewan yang entah apa keutamaan pada waktu ini sudah RM35 juta,” kata Man Qus yang memberi komen di status Facebook Ebit Lew.

Ada juga yang mendesak kerajaan bertindak segera menyediakan bantuan untuk anak-anak yang memerlukan memandangkan Kementerian Pendidikan Malaysia menggunakan kaedah PdPR secara optimum pada tahun ini.

“43k rakyat tiada gajet untuk kelas online! Kerajaan tolong adakan bantuan utk anak2 yang memerlukan,” kata Emma Rosmah yang turut meletakkan tanda pagar untuk Kementerian Pendidikan Malaysia, Menteri Pendidikan dan Perdana Menteri Malaysia.

Netizen turut mempertikaikan pihak kerajaan yang seolah-olah tidak peka dengan usaha yang dilakukan Ebit Lew dan mendakwa pemerintah terlalu sibu dengan memikirkan kesusuhan dan krono mereka sahaja.

“Mengapa pehak berwajib tidak peka dgn apa yg Ustaz Ebit usahakan…mengapa ust tidak disokong berterusan kearah yg lebih baik oleh pemerintah..atau adakah mereka terlalu sibuk memikirkan ‘kesusuhan’ keluarg dan kroni2 mrk shj,” tulis Adam Jadda.

“Sepatutnya JKM, ahli parlimen, tunaikan tanggungjawab beri bantuan pda golongan yg susah, jgn asyik berpolitik, mkn gaji buta masa pkp…ustaz ebit lew tidak berpolitik terus bgi bantuan, tahniah,” kata Mohd Ariffin Wahid.

Ada juga meminta ihsan daripada  70 menteri yang ada sekarang dengan gaji puluhan ribu ringgit dan segala kemudahan ditanggung memperuntukan 20 peratus dari gaji mereka bagi membantu rakyat di peringkat kawasan masing-masing.

“Agak2lah tebal manalah muka 70+ menteri yg ada sekarang…dgn gaji pulohan ribu…elaun…segala kemudahan kerajaan tanggung…langsung tidak membantu…apa salah di kala rakyat sedang hadapi kesukaran mereka peruntukan 20 peratus dari gaji mereka bantu rakyat kawasan masing-masing… ada kalanya peruntukan tidak sampai kepada rakyat sebab projek banyak untuk syarikat kroni,” ujar Awin Misai.