Malaysia Dateline

45 tahun, masih banyak peluang belum diterokai Cuba-Malaysia

Masih banyak potensi yang belum diterokai Cuba dan Malaysia, meskipun kedua-dua negara telah menjalinkan hubungan diplomatik selama 45 tahun, kata Duta Cuba ke Malaysia, Ibete Fernández Hernandez.

Beliau berkata dengan jumlah dagangan dua hala sebanyak US$11 juta dalam tempoh dua tahun lalu, model ekonomi Cuba yang telah dikemas kini, menawarkan banyak peluang dalam perdagangan dan kerjasama kepada usahawan kedua-dua negara.

“Setakat 1995, Tun Daim Zainuddin, penasihat ekonomi kepada kerajaan, telah melawat Cuba dan kemudian menyeru usahawan Malaysia pergi ke negara itu dan meneroka peluang perniagaan serta pelaburan. Kini, 25 tahun telah berlalu,” katanya kepada Bernama sempena ulang tahun ke-45 hubungan diplomatik Cuba dan Malaysia, hari ini.

“Di tengah-tengah apa yang digelar ‘Perang Dingin’, keanggotaan Cuba dan Malaysia di Pergerakan Negara-Negara Berkecuali (NAM), berdasarkan prinsip mengekalkan kemerdekaan negara, kedaulatan, keutuhan wilayah dan keselamatan anggotanya, telah menyatukan kedua-dua negara,” katanya.

Hubungan diplomatik Cuba dan Malaysia bermula pada 1975 – ketika perbezaan ideologi Perang Dingin – sejak itu ia terus berkembang dengan menyaksikan banyak kerjasama dalam pelbagai bidang – politik, ekonomi, perubatan, pendidikan, bioteknologi, sukan dan hubungan rakyat dengan rakyat.

Cuba membuka kedutaannya di Kuala Lumpur pada 1997,  diikuti dengan penubuhan kedutaan Malaysia di Havana pada Februari 2001.

Hernandez berkata pada 1997 Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad – ketika menjadi Perdana Menteri – membuat lawatan rasmi ke Cuba, atas undangan Presiden Al-Quds Fidel Castro, yang disifatkannya sebagai fasa baharu dalam hubungan dua hala.

“Ketika itu, atas persetujuan bersama, perjanjian kerjasama ekonomi dan teknikal dimeterai selain mempromosikan hubungan rakyat dengan rakyat,” katanya.

Hernandez berkata Cuba merasa bertuah apabila menerima kunjungan Dr Mahathir sekali lagi pada 2000 dan 2008, dan Fidel Castro melawat Malaysia pada 2001 dan pada 2003 untuk menghadiri Sidang Kemuncak NAM (ke-13), Malaysia sebagai pengerusi.

Lawatan peringkat tinggi lain membabitkan Naib Presiden I Raúl Castro Ruz pada 2005, bekas Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi (2006), Menteri Luar Cuba, Bruno Rodríguez Parrilla (2010) dan Menteri Luar Malaysia, Datuk Seri Anifah Aman pada 2015.

Di sebalik kesukaran disebabkan sekatan Amerika Syarikat, Cuba berjaya melatih ribuan doktor dari pelbagai negara – termasuk Malaysia.

Cuba telah melatih kira-kira 30 belia Malaysia sebagai doktor.

Hernadez berkata Malaysia telah menerima – dan terus menerima – pakar dan pegawai Cuba di bawah kerangka Program Kerjasama Teknikal Malaysia (MTCP).

Antara bidang kerjasama yang berpotensi untuk berkembang ialah bioteknologi, Cuba memiliki kepakaran berikutan pelaburan besar dalam Penyelidikan dan Pembangunan (R&D) dalam bidang itu.

Beliau berkata Malaysia juga mengimport vaksin hepatitis B dari Cuba melalui syarikat swasta, DNA Biosciences.

Hubungan rakyat dengan rakyat juga memainkan peranan penting, sehubungan itu Hernandez berkata pada 2005, Persatuan Persahabatan dengan Cuba (FOCA) ditubuhkan, bertujuan mempromosikan budaya dan perniagaan Cuba.

Katanya, jarak antara Malaysia dan Cuba bukanlah halangan untuk kedua-dua negara, jumlah  pelancong Malaysia yang melawat Cuba semakin ramai dan “kami berharap jumlah itu akan terus meningkat pada masa depan”.

Hernandez merakamkan penghargaan terhadap Malaysia yang telah memberikan sokongan padu  kepada resolusi Cuba untuk menamatkan sekatan AS pada Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA), sejak 1992.

Sekatan AS sejak 1960 menyebabkan dalam sehari ekonomi Cuba kerugian kira-kira US$12 juta.– BERNAMA