Malaysia Dateline

5,000 pelarian terima pek Iftar, 10 tan tepung disalurkan ke Syria

Sebaik berjaya masuk ke Syria kira-kira jam 3 petang Isnin (waktu tempatan), Muslim Volunteer Malaysia (MVM) dan Global Peace Mission (GPM) terus menyampaikan bantuan sumbangan rakyat Malaysia kepada pelarian yang terjejas di wilayah konflik itu.

Bantuan pek berbuka puasa itu disalurkan kepada 1,000 keluarga pelarian Syria di Kem Pelarian Kera Kubri dan Kem Pelarian Ahlul Syam, membabitkan kira-kira 5,000 penerima manfaat.

Di Kem Kera Kubri yang dikelolakan agensi pengurusan bencana Turki, AFAD, bantuan pek makanan berbuka puasa itu disampaikan sukarelawan Malaysia diketuai Ketua Pegawai Eksekutif GPM, Ahmad Fahmi Mohd Samsudin.

Turut terbabit sukarelawan daripada pasukan MVM diketuai Presidennya Muhammad Jantan, yang sebelum itu bersama-sama menyediakan pek berbuka terbabit di pekan Mare’ di wilayah A’zaz, terletak kira-kira 25 kilometer di utara Aleppo.

Kem Kera Kubri, dibangunkan dengan kerjasama AFAD dan Qatar Charity, di mana pelarian tinggal di dalam unit kontena, dilengkapi bekalan asas air dan elektrik selain mempunyai kawalan keselamatan.

Di samping menyampaikan bantuan pek iftar, misi kemanusiaan dengan kerjasama Malaysia Life Line For Syria itu, turut menghulurkan 10 tan bekalan tepung gandum untuk kilang roti di Syria.

Bekalan itu diperolehi daripada sebuah gudang di Kilis yang berdekatan dengan sempadan Turki dan Syria.

Misi kemanusiaan itu masih memerlukan sumbangan orang ramai untuk mencapai sasaran RM500,000, mereka yang ingin menyumbang boleh merujuk Facebook Muslim Volunter Malaysia, GPM dan Malaysia Life Line For Syria.

Konflik perang saudara di Syria bermula pada Mac 2011 dan sehingga kini mengorbankan lebih 400,000 nyawa dengan lebih 11 juta rakyatnya menjadi pelarian di dalam dan luar Syria.– BERNAMA