Malaysia Dateline

banner GST

60 barangan makanan tiada jaminan tidak akan dikenakan GST lepas PRU-14

Ahli Parlimen Pokok Sena Datuk Mahfuz Omar  berkata,  kerajaan akan kembali mengazetkan cukai 6 % kepada jenis makanan tersebut tanpa melihat kesan peningkatan inflasi  terhadap rakyat dan negara.

“Pembatalan tersebut menunjukan kerajaan semasa memutuskan supaya lebih daripada 60 jenis makanan  dikenakan GST dibuat tanpa pertimbangan memikirkan kos sara hidup yang tinggi terpaksa ditanggung rakyat.

MahfuzOmar “Pertimbangan kerajaan hanyalah sema-mata untuk menampung keborosan,pembaziran,penyelewengan dari salah guna kuasa pemimpin dengan GST tanpa melihat kesan peningkatan inflasi.

“Pembatalan perlaksanaan gazet tersebut hanya dibuat selepas perkiraan politik kerana takut kalah dalam PRU14 dan hilang kuasa pemerintahan,” ujarnya dalam kenyataan hari ini.

Semalam Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) membatalkan cadangannya untuk mengenakan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) kepada lebih 60 jenis makanan bermula 1 Julai depan.

Ketua Pengarah JKDM, Datuk T Subromaniam, berkata keputusan itu dibuat selepas merujuk pada Kementerian Kewangan bagi maklum balas terhadap cadangan berkenaan.

Ini ekorang beberapa media sebelum ini melaporkan lebih 60 makanan berkadar sifar GST yang jarang dimakan rakyat negara ini, akan dikenakan cukai itu bermula 1 Julai depan, telah mendapat bantahan pelbagai pihak.

Mahfuz juga mendakwa , berkemungkinans kerajaan akan mengenakan lebih daripada 60 jenis makanan selepas PRU14 kelak.

“Bagi saya pembatalan tersebut hanya bersifat sementara bagi menunggu selesai PRU14. Sudah pasti lebih dari 60 jenis makanan tersebut akan disenaraikan semula dan di gazetkan dalam senarai barangan yang dikena GST berkadar standard 6%.

“Saya percaya dengan sikap kerajaan dan pemimpin Umno-BN yang ada sudah pasti kadar GST akan dinaikan menjadi paling kurang 8 ke 10% selepas mereka dapat berkuasa semula skiranya mendapat mandat dari rakyat pada PRU ke -14 yang akan datang,”  telahannya