Malaysia Dateline

Wan Anwar Wan Ibrahim

70 peratus penggerak Pas Selayang sertai Amanah

Timbalan Ketua Amanah Selayang, Wan Anwar Wan Ibrahim memberitahu kira-kira 70 peratus daripada ahli Pas yang aktif di kawasannya sebelum ini sudah bertindak keluar parti.

“Ramai tenaga dan penggerak strategik dalam Pas pada PRU13 (Pilihan Raya Umum ke-13) lepas telah beralih kepada Amanah di Selayang sama ada di peringkat pilihan raya, strategi, Wanita mahupun Pemuda.

“Kira-kira 70 peratus daripada mereka sudah berhijrah dari parti sejarah. Jadi, kita tidak bimbang dengan situasi jentera pilihan raya yang dimiliki Amanah Selayang. Tambahan pula, kita bukan bersendirian sebaliknya bergerak bersama Pakatan Harapan,” katanya ketika ditemui baru-baru ini.

Abd Jabar Musa

Kemerosotan keyakinan ahli Pas di peringkat akar umbi turut diakui Setiausaha Amanah Selayang, Abd Jabar Musa yang menyifatkan ramai daripada mereka pada masa ini secara berterus-terang mengakui tidak menyenangi sikap dan pendirian kepimpinan Pas.

“Saya masih tidak memutuskan silaturrahim dengan ahli-ahli parti sejarah. Banyak maklum balas saya dengar rakan-rakan saya di parti lama ini ambil pendekatan protes dalam diam.

“Kalau bertemu, mereka meluahkan apa terbuku di hati termasuk rasa kecewa mereka terhadap Pas pada masa ini. Bagi saya, segala kepincangan atau kelemahan yang dikongsikan mereka itu dijadikan iktibar untuk memperbaiki gerak kerja Amanah khususnya di Selayang ini,” ujar bekas ahli Pas sejak tahun 1999 itu.

Dapatkan akhbar mingguan Amanah terbaharu Bil 53, 28 Mei – 3 Jun di pasaran sekarang untuk laporan penuh Fokus Kawasan Amanah Selayang.