Malaysia Dateline

Seorang lelaki ditahan susulan laporan penyalahgunaan laman media sosial mengandungi kenyataan jelik dan menghasut

9 didakwa kerana komen perkauman, anti-agama di media sosial

Seramai sembilan orang telah didakwa di seluruh negara sejak seminggu yang lalu kerana melontarkan komen-komen yang boleh menjejaskan hubungan kaum dan anti agama di media sosial, demikian menurut ketua pendakwaan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), Mohd Sophian Zakaria.

Menurut Sophian, SKMM bekerjasama dengan pihak polis untuk mengenal pasti mereka yang bertanggungjawab dan tidak akan teragak-agak untuk mengenakan bayaran jika terdapat kes yang kuat terhadap mereka.

Katanya, setakat ini termasuk tiga yang didakwa di Mahkamah Sesyen, dua daripada mereka didakwa kerana membuat catatan yang menyinggung tentang Nabi Muhammad SAW.

“Ketiga-tiga mereka ditangkap dalam tempoh tiga hari yang lalu. Kami akan bertindak dengan pantas untuk memastikan bahawa mana-mana postingan kaum dan anti-agama yang dibuat di media sosial ditangani dengan serta-merta.

“Lebih banyak akan dikenakan,” katanya, sambil menambah dua orang lain telah dikenakan bayaran, masing-masing di Sabah dan Sarawak, atas kesalahan yang sama.

Memetik laporan The Edge, ketiga-tiga mereka yang menghadapi pertuduhan adalah, seorang penjaja Chow Mun Fai, 43, pekerja kedai serbaneka Danny anak Anton, 28, dan Mohamad Yazid Kong Abdullah.

Chow ditahan dengan empat pertuduhan di bawah Seksyen 298A (1) Kanun Keseksaan kerana menyebabkan ketidakharmonian, perpecahan, perasaan kebencian, menjejaskan keharmonian atau perpaduan di Twitter yang menyinggung perasaan umat Islam.

Dia menghadapi empat lagi pertuduhan yang didakwa melanggar Seksyen 233 (1) (a) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 (CMA) kerana membuat siasatan yang menyerang antara 3 Feb dan 2 Mac tahun ini. Chow mendakwa percubaan untuk semua lapan tuduhan.

Timbalan Pendakwa Raya (DPP), Muhamad Asyraf Md Kamal, berkata Chow telah didakwa dengan dua caj yang sama pada 2017 di Muar dan satu lagi di Kuala Lumpur, selepas mengeluarkan kenyataan yang menyinggung di media sosial, tetapi telah dilepaskan dengan ikat jamin dalam kedua-dua kes.

Tertuduh kedua, Danny, didakwa untuk dua pertuduhan, yang pertama di bawah Seksyen 298A (1) Kanun Keseksaan dan yang kedua di bawah Seksyen 233 (1) (a) CMA kerana membuat pos serangan terhadap Nabi di Facebook, pada 9 Jan.

Individu ketiga yang dikenakan hari ini, Mohamad Yazid, mengaku bersalah terhadap satu pertuduhan yang telah menyinggung perasaan di Facebook tentang Islam.

Dia didakwa di bawah AKP kerana melakukan kesalahan itu pada 24 Februari tahun ini.