Malaysia Dateline

“96% sokong rambutan, hanya 4% sokong Muhyiddin”

Laporan berita kononnya Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin menjadi ahli politik paling popular berdasarkan satu kajian yang dibuat oleh satu firma kajian dipermainkan oleh para netizen.

Ini kerana, Firma O2 Malaysia yang membuat kajian itu tidak pernah dikenali manakala keputusan Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi itu paling tidak popular semacam ada udang di sebalik batu.

Ini kerana, Ahmad Zahid dikira satu-satu pemimpin politik yang menjadi penghalang kepada usaha parti pemerintah iaitu Bersatu dan Pas untuk memastikan Umno bersama Perikatan Nasional (PN) dalam PRU-15 nanti.

“Ahmad Zahid adalah penghalang kepada usaha untuk membawa Umno bersama PN kerana hubungannya dengan Anwar.

“Oleh itu, beliau perlu ditukar dan didiamkan,” kata satu sumber kepada Malaysia Dateline.

Keratan kicauan yang dibuat oleh Sofealey.

Seorang aktivis media di Twitter, Sofealey membuat ujian apakah benar laporan yang mengatakan Muhyiddin paling popular itu menerusi undian di Twitter beliau.

“Okey kita tengok,” tulis beliau dan memaparkan satu undian antara “Sokong Muhyiddin” atau “Sokong rambutan” di Twitter beliau.

Hasilnya, selepas lapan jam danĀ  15, 771 telah membuat undian, 96 peratus mengundi untuk ‘rambutan’ dan hanya 4 peratus sahaja mengundi untuk Muhyiddin.

Media semalam melaporkan, Muhyiddin Yassin kekal sebagai tokoh paling popular dalam kalangan pemimpin parti politik tanah air, demikian menurut satu tinjauan.

Dalam ‘Sentimen Umum Pengundi Malaysia Mengenai Isu Politik dan Kepimpinan’ yang dikeluarkan semalam, O2 Malaysia berkata Muhyiddin memperoleh tahap kepuasan sebanyak 51 peratus daripada sejumlah 1,582 responden berumur 18 tahun dan ke atas yang ditinjau dari seluruh negara secara dalam talian.

Menurut tinjauan yang berlangsung daripada 26 Mac hingga 9 April lalu, Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berada di tempat kedua selepas meraih tahap kepuasan sebanyak 34 peratus diikuti Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng (30 peratus) dan Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan 26 peratus.

Presiden Amanah Mohamad Sabu dan Presiden Umno, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi masing-masing memperoleh 22 dan 11 peratus daripada tinjauan berdasarkan kaedah persampelan rawak berstrata yang mewakili kumpulan umur, jantina, kaum serta kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN).