Malaysia Dateline

Turut kelihatan dalam poster Faiq anak bekas menteri besar Kedah dari Pas Tan Sri Azizan Abdul Razak

Abah tidak halang saya sertai Amanah, kata anak Adun Pas Kedah

Malam kelmarin sepatutnya saya hadir ke satu Program Parti Amanah Negara di Pendang Kedah. Tetapi oleh kerana terdapat urusan yang tidak dapat dielakkan saya tidak dapat hadir dan mohon maaf kepada pihak penganjur.

Ramai yang bertanya, dah lama ka masuk Parti Amanah? Jawapannya dah lebih satu tahun. Saya mengisi borang untuk menyertai parti ini pada program 100 Peguam bersama Parti Amanah Negara. Dan untuk makluman ini adalah parti pertama yang saya sertai… Saya tidak pernah menjadi ahli kepada parti Pas.

Saya memilih parti Amanah kerana saya tertarik dengan konsep rahmatan lil ‘alamin iaitu Islam sebagai rahmat ke seluruh alam. Kita seringkali melihat bagaimana nilai-nilai Islam semakin hilang dalam diri kita. Kita boleh di lihat di negara Barat bagaimana mereka menjaga kebersihan, keadilan, akhlak, amanah, accountability dan membantu rakyat mereka. Saya berharap Malaysia baru seperti itu.

Baru-baru ini oleh kerana gambar poster program tersebut telah beredar ada yang komen ditujukan kepada kami dengan kata-kata “Iman tak dapat diwarisi”, Contoh anak Nabi Noh dan sebagainya. Pertamanya saya sedikit pun tidak terkesan dengan kata-kata tersebut kerana saya yakin keimanan tidak ditentukan dengan parti politik. Lagipun Abah saya dah memberikan saya ilmu agama dan pendidikan yang cukup. Saya faham parti politik hanyalah satu wadah.

Saya juga rasa tiada keperluan untuk membalas komen-komen tersebut kerana kebanyakan dari mereka saya lihat hanyalah berumur belasan tahun dan kebanyakkan mereka hanya boleh melabel atau sebagai tukang “chop”.

Saya cuma mahu perbalahan oleh kerana perbezaan parti politik dihentikan. Kita tidak perlu emosional. Pertandingan antara parti-parti adalah pertandingan idea dan pertandingan untuk berkhidmat kepada masyarakat. Saya yakin anda ada hujah untuk memilih parti apa pun. Abah tidak pernah untuk menghalang saya menyertai Parti Amanah Negara kerana dia tahu saya ada alasan saya sendiri.

Semua kita adalah saudara. Ketua Pemuda Pas Pendang itu pun adalah pangkat anak saudara saya. Ketua Pemuda Umno Pendang pun adalah sahabat karib saya. Jadi buatlah pilihan sendiri. Jangan biarkan orang lain menentukan pilihan kita. Gunakan akal yang diberikan Allah untuk membuat pertimbangan.