Malaysia Dateline

Abim bidas, pelawaan ke Xinjiang China tak akan selesaikan masalah etnik Uighur

Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim) mengkritik tindakan China yang sengaja menggunakan propaganda politik dengan pelawaan ke Negara China untuk melihat sendiri keadaan etnik Uighur di Xinjiang.
Presidennya, Muhammad Faisal Abdul Aziz, berkata, jemputan yang dibuat sebagai tindak balas kepada beberapa demonstrasi NGO lain pada Jumaat lalu, sama sekali tidak akan menyelesaikan isu yang berbangkit.
“ABIM mengulangi bahawa China sepatutnya berhenti bermain dengan propaganda politik. Sebarang usaha untuk menutup penganiayaan terhadap kumpulan etnik Uighur adalah sia-sia kerana kekejaman yang dilakukan oleh mereka diketahui dari masa ke masa.
“Berhubung isu ini, kami komuniti antarabangsa telah menganalisis laporan antarabangsa seperti PBB dan Amnesty International, termasuk media arus perdana antarabangsa yang membuktikan wujudnya pelanggaran hak asasi etnik Uighur.
“Disamping itu, kita sendiri membaca undang-undang zalim yang dikuatkuasakan di Xinjiang khususnya Peraturan Wilayah Otonomi Uighur Xinjiang pada De-ekstraksi 2017 di mana peruntukan undang-undang melarang orang Islam di Xin Jiang memakai tudung,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.
Beliau berkata, undang-undang yang menindas itu telah memberi ruang kepada pemerintah China untuk menyalahgunakan hak-hak dasar masyarakat Uighur dengan menafsirkan setiap praktik keagamaan adalah simbol ekstremisme dan radikalisme
Pada masa yang sama, Artikel 4 dari peruntukan tersebut juga menyatakan kegigihan kerajaan dalam ‘menjadikan agama Islam lebih Cina’.
Katanya, ia secara jelas menentang semangat kebebasan beragama dan kepercayaan rakyat apabila wujudnya gangguan yang tidak munasabah terhadap urusan agama umat Islam dan mereka terpaksa mengikut undang-undang yang tidak dapat difahami.
“Pada masa sama, kemasukan pelarian Uighur ke seluruh dunia, yang kebanyakannya terdiri dari wanita dan kanak-kanak yang melarikan diri dari tanah air mereka.
“Ia jelas memberi mesej kepada dunia bahawa mereka mencari bantuan untuk memenuhi keperluan asas mereka untuk hidup dengan bahagia dan bebas seperti mana-mana negara lain,” ujarnya.
Justeru, ABIM dengan tegas menggesa kerajaan China untuk menyelesaikan isu-isu tersebut dan bukannya berterusan untuk menormalkan penganiayaan dan kekejaman yang dilakukan oleh kerajaan ke arah kumpulan etnik Uighur di Xinjiang termasuk apa-apa perjalanan yang diawasi dengan pegawai-pegawai Cina ke kem terpilih.
Malah katanya, sebagai alternatif, kerajaan China harus membiarkan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk secara bebas melihat semua situasi di Xinjiang dengan akses yang munasabah kepada semua sumber maklumat tanpa sebarang gangguan daripada pihak berkuasa China.