Malaysia Dateline

Ada baiknya jika tidak berbuat apa-apa ketika bersara

Daripada kita menghabiskan masa untuk menjadualkan setiap saat masa persaraan kita, bukankah lebih baik mempelajari cara untuk berihat.

Membebaskan diri kita adalah memerdekakan diri kita.

Pesara sering dinasihatkan untuk tetap sibuk dan melakukan sesuatu yang bermakna.

Sebilangan besar menganggap ini adalah nasihat yang baik. Tidak ada yang mahu merasa bosan dan berasa tidak berguna ketika dan setelah bersara.

Tetapi kadang-kadang adalah bagus untuk berehat dan tidak melakukan apa-apa.

Inilah cara untuk menyesuaikan diri dengan rentak hidup yang santai semasa bersara.

Ramai yang tentunya telah bekerja selama 30, 40 atau bahkan 50 tahun. Ramai yang telah memberikan sumbangan bermakna kepada masyarakat dan keluarga tentunya.

Sekarang, sama ada anda sudah bersedia atau tidak, sudah tiba masanya untuk membiarkan orang lain melangkah dan memikul beban dunia.

Fikirkanlah dengan cara ini: Dengan anda mengundurkan diri, anda memberi orang yang lebih muda peluang untuk memikul lebih banyak tanggungjawab, memperoleh promosi dan menjana lebih banyak wang untuk keluarganya sendiri.

Bersara adalah tindakan berupa kemurahan hati. Jangan merasa bersalah mengenainya. Lepaskan sahaja rasa bersalah yang dirasakan.

Anda tentunya sudah terbiasa bangun di awal pagi, bersantai sambil sarapan, bergegas ke tempat kerja dan kemudian melompat ke medan bekerja.

Anda bekerja keras, terlambat untuk menyelesaikan projek dan melangkau percutian agar lebih produktif.

Anda telah mengikuti rutin panik selama bertahun-tahun.

Sekarang anda bangun pada waktu pagi dengan tidak ada kaitan dan tidak ada tempat untuk pergi.

Akan memerlukan sedikit masa untuk menyesuaikan diri dengan kehidupan baru, menghargai langkah yang lebih perlahan dan mencari perkara yang ingin anda lakukan.

Anda perlu membuat rutin baru agar sesuai dengan gaya hidup anda yang lebih santai. Dan tentunya terdapat tempoh masa untuk penyesuaian.

Sesuatu yang pasti adalah anda akan selesa berada di tahap tekanan rendah yang sebelumnya anda sukar perolehi.

 

TEKANAN YANG BAIK DAN BURUK

 

Tekanan yang teruk datang ketika anda terpaksa mengikuti jadual orang lain dan berbaris mengikut pesanan orang lain.

Tekanan yang baik hadir dengan anda menetapkan keutamaan anda sendiri dan tidak perlu kelam-kabut untuk menyelesaikannya.

Belajarlah untuk menikmati kemewahan hidup tanpa mengikut waktu, tidak perlu mengetahui laporan lalu lintas untuk melihat apakah ada kelewatan perjalanan dan tidak perlu menghantar e-mel kerja ketika anda pulang pada hujung minggu.

Anda juga adalah ‘tuan’ kepada kehidupan anda sendiri

Lebih daripada segalanya, pesara akan menghargai peluang untuk melakukan apa yang mereka mahukan, ketika mereka mahu.

Anda tidak lagi perlu menjawab atau melapor kepada ‘bos kurrr’ atau harus memenuhi harapan orang lain.

Sekiranya anda bercita-cita tinggi, anda pasti dapat mengisi jawatan sukarelawan, mendapatkan pekerjaan sambilan, mengikuti kelas kemahiran yang anda minati atau belajar bahasa, namun anda tidak perlu melakukannya.

Sebenarnya, ramai yang gembira bersantai di halaman rumah, menonton filem lama atau membaca surat khabar atau majalah atau pun melayari berita di internet.

Anda akhirnya mungkin menyedari bahawa kadang-kadang adalah lebih memuaskan dan menyeronokkan untuk melangkau program meronda dengan basikal atau motorsikal, menghadiri konsert.

Pastinya yang lebih seronok adalah makan-minum, duduk di ruang tamu dan berborak mengenai kisah lama dengan keluarga atau rakan.

Anda tidaknya perlu bersiar-siar dan melancong atau bercuti keluar negara, tambahan dengan pandemik Covid-19 yang tidak tentu pengakhirannya.

Banyak aktiviti riadah dan rekreasi yang murah atau percuma.

Anda boleh bermain permainan di pusat komuniti, menghadiri kelas di kolej awam atau pergi ke kuliah di perpustakaan awam.

Anda boleh menanam kebun sayur, pergi memancing atau berjalan-jalan di taman negara. (jika anda mempunyai kewangan yang mencukupi).

Buat atau lakukan apa yang anda mahu. Apa yang akan anda lakukan sekiranya memenangi loteri (sayangnya orang Islam dilarang bermain loteri?)

Anda mungkin bercuti besar, pindah ke tempat yang anda benar-benar mahu tinggal atau pergi ke banyak restoran hebat dan mewah.

Mungkin anda akan belajar bermain alat musik, pergi berkhemah, bersantai di bistro hidangan makan-minum tempatan dan membaca semua buku klasik yang tidak pernah anda baca.

Apa pun, sekarang anda sudah bersara, anda telah memenangi loteri. Anda akhirnya boleh mula menjalani kehidupan yang anda impikan.

Yang paling penting, bersyukurlah dan nikmatilah hidup anda.

Bersara adalah peluang untuk menghabiskan lebih banyak masa pada masa ini dan menjadi lebih menyedari masa kini.

Daripada bergegas sepanjang hari, anda boleh berjalan dengan perlahan dan menghargai keajaiban dunia.

Berhenti dan mencium bunga, melihat keindahan matahari terbenam, merenung pantai dan menghargai hidupan liar.

Hari yang anda nikmati sepenuhnya bukanlah membazir atau membuang masa.
——–
Azizi Ahmad adalah seorang pembaca yang kadang kala tidak berbuat apa-apa.