Malaysia Dateline

Lim Lip Eng

Adakah 4 negara maju bertindak bodoh kerana siasat skandal 1MDB?

Timbalan Menteri Pengangkutan Datuk Ab Aziz Kaprawi mungkin terpengaruh dengan maklumat palsu berhubung saman sivil Jabatan Kehakiman Amerika (DOJ) sehingga menganggap usaha merampas aset yang dibeli menggunakan dana 1MDB yang diseleweng sebagai ‘memalukan’.

Ahli parlimen Segambut Lim Lip Eng juga yakin komen ahli majlis tertinggi Umno itu dibuat berdasarkan maklumat yang tidak tepat.

Menurut Lim, empat pegawai bank telah disabitkan kesalahan dan dipenjara di Singapura kerana terlibat dalam skandal 1MDB manakala siasatan sedang berjalan di Singapura, Switzerland, Luxembourg dan Amerika Syarikat terhadap jenayah pengubahan wang haram berkait 1MDB.

“Adakah si Aziz ini sedang cuba menyatakan bahawa keempat-empat pegawai bank tersebut tidak bersalah dan telah dihukum secara tidak adil oleh mahkamah Singapura berdasarkan keterangan dan bukti-bukti palsu?

“Adakah si Aziz juga menyatakan bahawa empat negara tadi benar-benar bodoh kerana menghabiskan begitu banyak masa, wang dan tenaga menyiasat maklumat palsu melibatkan 1MDB?

“Kenapa Malaysia begitu terkebelakang dari segi ekonomi dan pendidikan jika dibandingkan dengan empat negara ‘bodoh’ ini?” soal Lim sinis.

Beliau turut mengulas kenyataan Aziz bahawa hampir semua campur tangan Amerika Syarikat di negara asing telah memusnahkan keharmonian dan menjejaskan kestabilan negara terlibat.

Bagi Lim, Aziz sepatutnya mendesak presiden partinya yang juga perdana menteri untuk memutuskan hubungan diplomatik dengan Amerika Syarikat jika benar-benar serius menentang campur tangan Amerika Syarikat dalam hal ehwal negara lain.

“Hakikatnya Aziz mungkin telah tersilap percaya tentang maklumat palsu mengenai Amerika kerana baru sahaja kelmarin, Menteri di Jabatan Perdana Menteri merangkap Pengarah Komunikasi Strategik BN yang juga gigih menghentam tindakan DOJ ke atas 1MDB, kelihatan gembira meraikan ulang tahun kemerdekaan ke-241 Amerika Syarikat di majlis anjuran Kedutaan Amerika di sebuah hotel bertaraf lima bintang di Kuala Lumpur.

“Kenapa Aziz tak ikut sekali dan nyatakan tuduhannya terhadap DOJ dan kerajaan Amerika di majlis itu?” soal Lim.