Malaysia Dateline

Adakah inflasi gred baik atau buruk

Anda tentunya mahu memperoleh gred yang baik di sekolah, kolej atau universiti.
Dengan keputusan peperiksaan yang baik atau cemerlang pastinya  ia akan  membantu anda memperoleh pekerjaan pertama anda yang hebat selepas tamat pengajian.

Ia juga boleh membawa kepada pencapaian lain: kemasukan ke sekolah siswazah, kepujian dan anugerah, dan banyak lagi.

Tetapi jika anda menghadiri kuliah dengan kadar inflasi gred, 4.0 itu mungkin tidak akan menunjukkan prestasi yang tinggi seperti jika anda bersekolah di sekolah yang tidak mengamalkan menaikkan nilai gred atau keputusan.

Pasti, anda mungkin mendapat kepuasan kerana mempunyai banyak A pada transkrip anda, tetapi bagaimana jika orang lain juga mendapat A?

Adakah majikan dan sekolah siswazah akan tahu?

Sekolah atau pusat pendidikan yang suka dan berbangga mengamalkan gred inflasi secara rutin memberikan gred tinggi kepada banyak pelajar, sementara sebilangan kecil pelajar mendapat C, D, atau F.

Penetapan itu tidak menunjukkan prestasi pelajar begitu juga dengan dasar kolej.

Sekolah mahu pelajar lulus dan mendapat pekerjaan yang baik atau berjaya masuk ke sekolah siswazah,  ini mencerminkannya bahawa ‘mereka’ adalah baik dan ini menjadikan inflasi gred kadangkala menjadi amalan biasa.

Deflasi gred, sebaliknya, bermaksud bahawa sangat sukar untuk memperoleh A atau B, dan pelajar secara rutin menerima C, D, atau F.

Sementara itu, apa yang boleh dianggap biasa dengan pemberian  A atau B di sekolah lain adalah tidak sama dengan sekolah yang tidak memberi gred tinggi di sekolah lain dikenali sebaga gred deflasi .

Percaya atau tidak, kebanyakkan kolej dan universiti peringkat Liga Ivy yang dikatakan mengamalkan inflasi gred.

Sebilangan besar ahli kumpulan Liga Ivy terkenal kerana itu. Perlu diingat bahawa kebanyakan kolej tidak berkongsi  data keputusan Purata Nilai Gred (GPA) atau Kumulatif Purata Nilai Gred Kumulatif (CGPA) , jadi bukti tersebut sebahagian besarnya bersifat anekdot.

Purata Nilai Gred yang tinggi selalunya merupakan petunjuk terbesar untuk inflasi gred.

Dalam tinjauan kelas Universiti Harvard pada tahun 2016, responden mempunyai purata PNG/GPA 3.65,  hampir setara dengan A-.

Hanya 11 peratus senior pada tahun itu melaporkan PNK lebih rendah daripada purata B +.

Universiti Yale juga sering dikatakan sebagai pengamal inflasi gred.

Menurut tinjauan Yale Daily News, 92 peratus tenaga pengajar yang memberi respon mengatakan bahawa mereka percaya universiti ini mengamalkan gred inflasi.

Artikel yang berkaitan menyatakan bahawa pencapaian cum laude untuk kelas 2017 adalah 3.80, yang menunjukkan bahawa 30 peratus pelajar lulus cemerlang atau mendapat PNK yang lebih tinggi.

Pusat pengajian pendidikan tinggi liberal lain juga diketahui mengamalkan inflasi gred.

Awal tahun ini, Williams College memilih untuk menjadikan A + sebagai 4.33 dan bukan 4.00.

Sebagai sebahagian daripada usul tersebut, dinyatakan bahawa A + telah dianugerahkan 212 kali pada tahun akademik 2009-2010, sementara dianugerahkan 426 kali pada tahun akademik 2018-2019, menunjukkan bahawa nilai telah meningkat dalam dekad yang lalu .

Perlu juga disebutkan bahawa kebanyakan kolej, termasuk kolej elit , tidak membezakan antara A dan A + ketika berkaitan dengan pemberat PNK (4.0 digunakan untuk keduanya).

Walaupun kolej mengamalkan inflasi gred umum, banyak jurusan STEM mengalami deflasi gred, sekurang-kurangnya dibandingkan dengan rakan sebaya mereka di jurusan lain.

Ini adalah kerana kursus untuk jurusan ini sering dimaksudkan untuk “menyingkirkan” mereka yang tidak bersedia untuk ke pengajian perubatan dan kerjaya yang tinggi.

(Namun demikian, ini tidaklah benar secara amnya; menurut tinjauan di atas, di kelas Harvard tahun 2016, jurusan sains sosial mempunyai purata terendah GPA 3.62,  sementara pelajar di Sekolah Kejuruteraan dan Sains Gunaan mempunyai GPA  rata-rata 3.64 dan mereka yang berkonsentrasi dalam Sains mempunyai purata 3.70.)

Adakah Inflasi Gred Baik atau Buruk?

Walaupun PNK (GPA)  tinggi mungkin kelihatan bagus, anda pasti tidak seharusnya mencari tempat pengajian  hanya kerana mereka mengamalkan inflasi gred.

Sebaliknya, pertimbangkan aspek lain yang sesuai dengan pusat pengajian , seperti saiz persekolahan , kepelbagaian, lokasi, akademik, dan ekstrakurikulum.

Walau bagaimanapun, anda mungkin mahu mengelakkan pusat pengajian dengan deflasi gred yang besar, jika anda tidak yakin secara akademik. Anda juga mungkin ingin berhati-hati jika anda berencana untuk meneruskan pengajian ke peringkat siswazah lanjutan.

Oleh itu, ingatlah bahawa sekolah siswazah lanjutan mengetahui reputasi kolej yang berbeza dari segi inflasi gred dan deflasi gred, dan mereka akan mempertimbangkannya semasa mempertimbangkan permohonan anda. Seperti mana bagi kemasukan peringkat sarjana muda, mereka akan menilai PNK  anda dalam konteks sekolah anda.

Perihal inflasi gred tidak seharusnya memainkan peranan besar dalam keputusan anda untuk menghadiri (atau tidak menghadiri) kuliah, tetapi faktor lain, seperti program yang ditawarkan dan ketegasan akademiknya adalah semestinya.

——————–

Azizi Ahmad adalah pembaca yang minat dengan ilmu pentaksiran.