Malaysia Dateline

Adakah kita perlu berbohong?

Istilah menipu, berbohong, kelentong, ‘kencing’ memang hangat diperkatakan.
Dan jika melibatkan tokoh dan ahli tersohor dengan cepat dan pantas pihak berkuasa menyarankan mereka yang tebabit menjalani ujian poligraf.

Tak perlulah nak bergegas untuk membuat ‘sumpah laknatullah’ , sumpah masjid atau pelbagai sumpahan kerana ini adalah diantara ‘mangsa’ dan Allah yang maha kuasa. Silap-silap nanti terkena ‘sumpahan orang minyak’ kalau tidak ‘sumpahan si Tanggang’.
Profesor Timothy R. Levine, yang telah meneliti kes penipuan selama lebih dari 20 tahun, mendapati bahawa seseorang itu akan berbohong  secara purata satu atau dua kali setiap hari.

Sementara penyelidik Robert Feldman mendapati mereka yang pertama kali bertemu secara bersemuka boleh memberitahu tiga jenis ‘kelentongan’ dalam hanya 10 minit.

Jadi kemungkinan anda berbohong lebih banyak daripada yang anda fikirkan.Apabila anda dengan tiba-tiba melarikan diri dari tempat kerja anda selama lebih kurang 10-20 minit dan memberitahu rakan sekerja anda bahawa anda baik-baik saja dan kemudian anda didapati termenung  di dalam tandas selama 20 minit juga dikira sebagai dusta atau pembohongan kecil.

Pasti, ia tidak setanding dengan “Saya tidak mempunyai hubungan seks dengan wanita itu” (salah satu pembohongan yang paling terkenal sepanjang masa, dari Presiden Bill Clinton), tetapi ia juga tidak benar, bukan? Untuk berdusta, ia hanya merupakan sebahagian dari perkara, namun untuk mengesan samada ada anda berdusta adalah sangat sukar.

Ramai berpendapat bahawa mereka boleh, tahu dan mengesan sebarang pembohongan. Memerhati atau mengamati bahasa badan, penggunaan dan pemilihan kata-kata tuturan atau sikap umum semuanya boleh memberikan peluang untuk kita mengesan pembohongan.

Kebanyakan orang pastinya tidak akan sudi atau sedia untuk berbohong, namun jikaianya menjejaskan kedudukan dan maruah diri mereka tetapi akan melakukannya juga, sama ada dengan niat yang mulia atau lebih licik. Tetapi bayangkan betapa mudahnya kehidupan jika anda dapat melihat perbezaan antara kejujuran dan pembohongan.

Pamela Meyer, yang menulis buku Liespotting, menggunakan pengetahuan saintifik untuk mengesan penipuan. Beliau menggunakan pemerhatian bahasa badan yang teliti  yang menunjukkan pasangan anda berbohong Kita adalah pendusta. Berbohong sudah  tertanam dalam budaya kita, media partisan dan e-mel yang dipenuhi dengan penipuan, menurut Meyer.

Walaupun sesetengah di antara kita berfikir bahawa ‘berbohong sunat’ adalah tidak berbahaya, bukti menunjukkan bahawa berbohong sunat membawa kita  ke arah cerun licin, ke arah ketidakjujuran yang lebih serius, kerana otak pemikirann menjadi biasa dengannya.

Penyelidikan telah mendapati bahawa kita berbohong secara konsisten kepada rakan kongsi kita dan lelaki lebih cenderung untuk berbohong tentang diri mereka sementara wanita lebih cenderung berbohong untuk melindungi orang lain. Tetapi bagaimana kita melihatnya?

Penafian yang tidak rasmi biasanya akan tidak akan menggunakan bahasa rasmi, seperti “dak aiihh” dan bukan “Tidak, saya tidak melakukannya”

Mereka yang cenderung kepada pembohongan sering menggunakan bahasa yang menjauhkan diri apabila bercakap tentang seseorang, seperti “lelaki  itu/ wanita itu”. Penggunaan bahasa yang merosakkan urusan termasuk menggunakan frasa yang teratur dan sering akan mengulangi soalan sepenuhnya.

Bagi mereka yang pernah menonton  The Lives of Others (filem Jerman yang memenangi anugerah Oscar) akan mengingati teknik soal siasat yang digunakan oleh Stasi, polis Jerman Timur.

Mereka memutuskan tawanan mereka berbohong kerana tawanan mengulangi ceritanya dalam susunan yang sama, dalam setiap kata demi kata, yang boleh diungkapkan sebagai sebuah skrip bacaan yang telah disediakan.

Jika anda meminta ‘pembohong’ untuk mengulangi semula cerita yang direka , pastinya mereka akan gugup. Peguam sering menggunakan kaedah ini agar ‘pembohong’ akan menjadi terkeliru.

Senyum kelegaan adalah istilah apabila seseorang itu tersenyum lega selepas mampu berjaya  untuk melepaskan diri dengan sesuatu.
Emosi atau ekspresi secara tidak sengaja ini boleh dikesan dan ini memberi petunjuk bahawa ‘kebocoran’ berlaku.

Keengganan dan rasa tidak senang, tidak membantu adalah tanda bahawa seseorang berbohong, sedangkan seseorang yang mengatakan kebenaran itu lebih cenderung untuk menjadi kooperatif, membantu, mencadangkan idea dan penyelesaian.

Ekspresi muka mereka yang terlibat tentu sekali tidak dapat hilangkan. Sigmund Freud pernah berkata: “Tiada manusia boleh menyimpan rahsia. Jika bibirnya diam, dia bercakap-cakap dengan hujung jari; pengkhianatan akan tersembur  di setiap liang rongga. ”
*Penulis adalah seorang pendidik senior