Malaysia Dateline

Adakah kenyataan Rahman Dahlan telah berjaya dicium oleh polis adanya kopmlot tertentu

Adakah Rahman Dahlan berkomplot turunkan Najib, soal MP Pokok Sena

Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar mempersoalkan adakah wujud kopmlot tertentu dalam Umno yang sudah merasakan Perdana Menteri, Datuk Najib Razak sebagai bebanan politik Umno apabila polis merasakan kenyataan Rahman Dahlan satu kenyataan poltik.

“Sesuatu yang sangat menghairankan 1Malaysia bila Ketua Polis Negara (KPN) Tan Sri Khalid Abu Bakar menyatakan polis tidak mahu campurtangan berhubung dengan dakwaan Datuk Rahman Dahlan Menteri di JPM yang PM Najib adalah MO1 dalam saman civil Jabatan Kehakiman (DOJ) Amerika Syarikat berkaitan 1MDB.

“Lebih pelik apabila KPN Tan Sri Khalid menganggap dakwaan Menteri JPM Rahman Dahlan tersebut sebagai kenyataan politik,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Persoalannya kata beliau, kenapa Ketua Polis Negara menganggap kenyataan Rahman sebagai kenyataan politik.

“Apa yang politiknya kenyataan Rahman yang juga merupakan ahli MT Umno dan Pengarah Komunikasi dan Strategi BN.

“Apakah menamakan PM Najib sebagai MO1 dianggap politik.

“Dimana politiknya saman civil tersebut yang menyebut wang berjumlah AS681 juta (RM2.6) bilion berakhir dalam poket (akaun) peribadi MO1,” soalnya.

Ini katanya, membawa kepada usaha untuk Najib berundur sedang digerakan oleh kumpulan tertentu dalam Umno.

“Adakah Rahman Dahlan sebagai penggeraknya bagi pihak tok dalang di belakang pentas,” katanya.

Beliau bersetuju yang Polis tak perlu campurtangan dalam usaha pihak tertentu dalam Umno mahu menurunkan Najib dari PM untuk digantikan dengan orang lain.

“Saya bersetuju soal politik parti Umno serahkan pada orang politik.

“Tetapi Polis perlu menyiasat tentang wang yang berjumlah AS681 juta (RM2.6) bilion yang berakhir kedalam akaun peribadi Najib yang merupakan MO1 adalah daripada 1MDB dan bukannya derma dari Tok Arab.

“MO1 adalah PM Najib telah disahkan oleh Rahman Dahlan seperti yang terkandung dalam saman sivil DOJ Amerka Syarikat.

“Ini adalah kes Jenayah perdagangan* bukannya isu politik. *Saya nak tanya KPN setuju tidak dengan kenyataan Rahman Dahlan MO1 adalah PM Najib,” katanya,