Malaysia Dateline

Deklarasi Kelantan menyokong Perdana Menteri yang ditandatangani pada 24 Mac lalu di bangunan Parlimen.

Adakah Tengku Razaleigh sudah makan dedak? soal A. Kadir

Ahli Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah sebelum ini, dikatakan telah berjaya menemui beberapa pemimpin yang menyokong penyingkiran Najib melalui undi tidak percaya, kata pengkritik politik Datuk A Kadir Jasin.

Di dalam blognya beliau berkata, Tengku Razaleigh telah bertemu dan mendapat sokongan dikalangan bekas saingan Umno, Tun Dr Mahathir Mohamad yang juga membuat lawatan ke Sarawak untuk merayu sokongan ahli-ahli dewan rakyat Barisan Nasional negeri itu.

Tengku Razaleigh juga bertemu beberapa raja-raja Melayu untuk memberitahu mereka tentang rancangannya.

“Dalam tempoh yang sama beliau juga bertemu Mohd Najib diam-diam di rumah dan di luar negara. Difahamkan, Mohd Najib telah menawarkannya jawatan dalam kerajaan.

“Pada 24 Mac dia menandatangani Deklarasi Kelantan kononnya berikrar memberi sokongan kepada Perdana Menteri.

“Menandatangani kesetiaan kepada Mohd Najib, reaksi spontan adalah untuk menuduhnya pengkhianat peringkat tertinggi;itu makan dedak,” tulisnya.
 

Bagaimanapun menurut Abdul Kadir lagi, beliau tidak terkejut dengan apa yang berlaku kerana ada dua sebab.

“Pertama, saya telah mengenali Tengku Razaleigh dan modus operandinya sejak awal 1970-an ketika beliau menjadi Pengerusi Fleet Group (pemilik asal News Straits Time Press) dan Presiden Dewan Perniagaan Melayu. Saya ketika itu seorang wartawan ekonomi Bernama. Saya kerap melawatnya di Kota Bharu pada lewat 1970-an apabila beliau menerajui pembangunan negeri selepas pengambilalihan oleh Umno pada 1977-1978.

“Kedua, saya telah diberi amaran oleh ramai orang, termasuk mereka yang telah berurusan dengan dia sepanjang tempoh masa yang panjang, baginya menjaga kepentingan lebih utama. Walaupun agak kasar, beliau tidak boleh dipercayai untuk berarak dengan orang ramai.

“Salah seorang bekas operatornya berkata, beliau tidak dapat menghilangkan tabiat bangsawannya dan menunggu untuk “dinobatkan”.

Soal Kadir lagi, apakah bayangan yang menyebabkan Putera Kelantan itu membuat pusingan?

“Pengakuan bahawa beliau tidak percaya undi terhadap Mohd Najib telah menjadi sia-sia. Dia tidak boleh mendapatkan cukup komitmen daripada ahli-ahli Dewan Rakyat, melalui akuan bersumpah, untuk meyakinkan Dewan dan Yang di-Pertuan Agong untuk bertindak terhadap Mohd Najib.

“Bahawa dia telah mendapati cara lain untuk menyingkirkankan Perdana Menteri.

“Bahawa dia telah menjadi pemakan dedak dan berikrar kesetiaan kepada Mohd Najib.

“Tetapi mungkin ada sebab lain – sesuatu yang kurang jahat, mungkin kerana dia akan muncul dengan memeterai perjanjian rahsia dengan Mohd Najib.

“Perjanjian ini akan membolehkan Mohd Najib mendapat jalan keluar yang selamat dan membolehkan Tengku Razaleigh untuk menjadi Perdana Menteri.

Sebagai balasan Tengku Razaleigh akan menjamin bahawa Mohd Najib diberi laluan selamat dan tiada dakwaan yang dibawa terhadapnya bagi pelbagai jenayah yang dia telah didakwa dilakukannya.

“Mohd Najib melarikan diri. Tengku Razaleigh menjadi Perdana Menteri dan Barisan Nasional kekal berkuasa sekurang-kurangnya sehingga pilihan raya umum akan datang.” ujarnya.