Malaysia Dateline

Adun Tambun Tulang sertai Bersatu

Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Tambun Tulang, Datuk Ismail Kassim yang juga adik kepada Pengerusi Umno Perlis, Datuk Seri Shahidan Kassim mengumumkan menyertai Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) malam tadi.

Memetik laporan New Straits Times,, Ismail, 59, mengesahkan menyertai parti pimpinan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad itu malam tadi.

“Ia bukan satu keputusan yang saya buat dalam masa satu malam, saya telah memikirkannya masak-masak selama hampir satu setengah tahun, selepas tidak menjadi anggota mana-mana parti politik.

“Saya bercakap dengan ramai ahli politik yang berpengalaman, antaranya Tun Daim Zainuddin dan beberapa orang lain yang meletakkan pertimbangan kebaikan dan keburukan terhadap apa yang berlaku.

“Jadi, saya membuat keputusan dan sejak hari ini saya secara rasminya menjadi anggota Bersatu,” beliau dipetik sebagai berkata.

Sementara itu, Setiausaha Agung Bersatu, Datuk Marzuki Yahya bagaimanapun berkata, pihaknya masih belum menerima penyertaan daripada ADUN berkenaan.

Bercakap kepada BH Online malam tadi, Marzuki berkata, beliau juga tidak pernah bertemu adik kepada Ahli Parlimen Arau itu bagi tujuan menyertai Bersatu.

“Saya tidak menerima borang permohonan daripada beliau dan saya perlu periksa dengan bahagian keahlian sekiranya dia ada memohon secara dalam talian.

“(Bagaimanapun) sehingga sekarang saya mengesahkan tidak menerima sebarang permohonan daripada beliau,” katanya.

Ismail keluar Umno pada Jun tahun lalu. Menurutnya, beliau keluar UMNO selepas hilang keyakinan terhadap pucuk kepimpinan parti dan menjadi wakil rakyat Bebas.

Ismail menyertai Umno sejak 30 tahun lalu ketika berusia 28 tahun dan pernah menjadi Ketua Pemuda Umno Perlis, Ketua Pemuda Umno Bahagian Arau dan Timbalan Ketua Umno Bahagian Arau.

Kemasukan Ismail ke dalam Bersatu bermakna parti itu akan mempunyai wakil rakyat pertama di Perlis yang akan bersama-sama tiga lagi Adun PKR dalam gabungan PH di Dunberkenaan.

PH menguasai empat kerusi dalam Dun Perlis yang memiliki 15 kerusi, manakala Pas menguasai dua kerusi. BN menguasai kerajaan Perlis dengan sembilan kerusi.