Malaysia Dateline

AG akan mohon mahkamah percepatkan pendengaran rayuan Najib

Peguam Negara (AG) Tommy Thomas mahu perbicaraan kes bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berhubung tujuh pertuduhan membabitkan dana SRC International Sdn Bhd, berjumlah RM42 juta, dimulakan pada 25 Feb.

Thomas memaklumkan Mahkamah Tinggi di sini hari ini bahawa beliau akan menghantar sepucuk surat kepada Presiden Mahkamah Rayuan (COA) tengah hari ini supaya dipercepatkan pendengaran rayuan Najib berhubung penarikan balik sijil pemindahan tujuh pertuduhan terhadapnya oleh pihak pendakwaan.

Thomas berkata pihak pendakwaan akan meminta Mahkamah Rayuan supaya menyegerakan pendengaran rayuan itu seawal mungkin dan akan menghantar surat kepada Presiden COA untuk mendapatkan tarikh pendengaran awal.

“Sekiranya mereka (pembelaan) jujur dan ikhlas dalam rayuan mereka, kenapa mereka mahu menangguhkan perbicaraan. Kami (pendakwaan) tidak mahu menangguhkan perbicaraan ini,” katanya ketika kes itu disebut dihadapan Hakim Mohd Nazlan Mohd Ghazali.

Thomas berkata hari ini sepatutnya merupakan hari pertama perbicaraan kes SRC Najib, bagaimanapun ia ditangguhkan semalam apabila Mahkamah Rayuan membenarkan permohonan Najib untuk menangguhkan sementara perbicaraan sehingga kes rayuannya selesai.

Thomas turut memohon supaya dilapangkan tarikh perbicaraan itu, yang telah ditetapkan mulai hari ini sehingga 22 Feb, dan meminta mahkamah supaya mengekalkan tarikh perbincaraan yang ditetapkan sebelum ini, iaitu dari 25 hingga 28 Feb dan 4 hingga 29 Mac.

“Kami yakin rayuan itu boleh diselesaikan sebelum minggu depan,” katanya.

Mohd Nazlan menetapkan 22 Feb untuk pengurusan kes bagi pihak-pihak mengemaskini perkembangan rayuan itu di Mahkamah Rayuan.

Di luar mahkamah, peguam Datuk V. Sithambaram, yang dilantik untuk membantu pasukan pendakwaan, memberitahu pemberita bahawa pihak pendakwaan akan mengutus surat kepada Presiden Mahkamah Rayuan (COA) untuk mendapatkan tarikh pendengaran awal kerana kes itu membabitkan kepentingan awam.

“Kami harap Presiden COA akan segera menetapkan tarikh bagi pendengaran rayuan itu. Pihak pendakwaan yakin perbicaraan kes ini akan diadakan dari 25 Feb hingga penghujung Mac,” katanya.

— BERNAMA