Malaysia Dateline

Ahli Parlimen PH bebas beri pendapat, kata Anwar

Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, ahli Parlimen Pakatan Harapan (PH) mengamalkan politik terbuka dan mereka diberikan kebebasan untuk menyatakan pendapat atau mengkritik.

Memetik laporan Sinarharian,  Anwar dipetik berkata,  kritikan sesama sendiri atau kepada pemimpin PH yang lain mestilah bertujuan memberi kebaikan kepada corak pentadbiran kerajaan PH.

“Kerana keterbukaan itulah rakyat mentafsirkan ahli Parlimen PH sering bertelagah sesama sendiri sedangkan ruang kebebasan dan demokrasi seluas-luasnya diberikan kepada mereka berbanding kerajaan dahulu,” katanya.

Ahli Parlimen Port Dickson itu berkata, kerajaan terdahulu tidak pernah dikritik kerana kesemua ahli Parlimen perlu mengikut cakap Ketua Whip mereka.

Bagaimanapun, beliau menegaskan, PH dari sudut dasar-dasarnya begitu kuat dan mempunyai ciri-ciri sama walaupun dalam mana-mana suasana dan transisi berlaku.

“Kerajaan dahulu tidak pernah dikritik. Dulu semua ikut (ketua) Whip (di Parlimen). Saya ingat lagi masa saya Timbalan Presiden Umno, mana berani. Cakap sikit kena panggil.

“Sekarang semua seimbang berbanding yang lalu. Orang fikir kita banyak sangat kelemahan. Kita dalam PH, persamaan itu terlalu banyak, seperti ruang kebebasan umpamanya. Adakalanya orang tegur, ni Ahli Parlimen ni.. lepas…. (bebas bersuara).

“Itu dipanggil demokrasi…Kita akan beri ruang kebebasan (kepada mereka). Tetapi persepsi orang melihat ‘berkecamuk mereka ini’,” katanya.

Mengenai kerjasama parti pembangkang mampu memberi ancaman besar kepada kerajaan PH pada masa hadapan, Anwar menegaskan perkara itu masih terlalu awal kerana di sebalik kerjasama terjalin, kesemua parti masih mempunyai dukungan berbeza.

Bagaimanapun, beliau melihat kerjasama politik baharu mereka tidak menekankan nilai politik agama dan perkauman terlalu sempit, merupakan satu kemajuan.

“Terlalu awal (anggap kerjasama parti pembangkang boleh pergi jauh). Saya dalam Pakatan Rakyat (PR) lama. Saya masuk penjara lama. Mereka ada dukungan berbeza.

“Namun, pada rasional politik saya, agenda politik agama terlalu sempit dan perkauman itu dapat dikendurkan. Umpamanya Pas sokong Cina di Tanjung Piai. Itu bagi saya satu kemajuan. Sekurang-kurangnya rencana perkauman itu dapat dileraikan,” katanya.
Artikel Penuh : https://www.sinarharian.com.my/article/60509/BERITA/Politik/Ahli-Parlimen-PH-bebas-berikan-pendapat-masing-masing
© 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf