Malaysia Dateline

Ahli Parlimen Sibu kesal KKM hantar mesin ventilator rosak

Ahli Parlimen Sibu, Oscar Ling kesal dengan tindakan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) yang menghantar peralatan ventilator bagi kegunaan Hospital Sibu dalam keadaan yang rosak.

Katanya, adalah sukar mempercayai bahawa lapan daripada 10 ventilator yang dihantar itu tidak berfungsi atau rosak memandangkan Hospital Sibu amat memerlukan mesin peralatan berkenaan ketika ini.

“Ini adalah masalah yang sangat serius dan telah menimbulkan kebimbangan di kalangan penduduk Sibu.

“Jika mesin yang dihantar itu sensitif dengan getaran, maka KKM harus memastikan proses pengangkutan dilakukan dengan berhati-hati.

“Malah, bukan hanya masalah mesin ventilator yang rosak, tetapi ia juga melibatkan alat rawatan lain seperti pam jarum suntikan dan pam infusi yang terlalu pendek,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sebelum itu, KKM dalam satu kenyataan telah menjelaskan bahawa peralatan ventilator yang dihantar ke Sibu mungkin mengalami kerosakan semasa dalam proses pengangkutan.

Justeru, Oscar menggesa agar KKM mengutamakan hospital-hospital di zon merah di Sarawak khususnya di Sibu yang kini sedaya-upaya membendung penularan wabak Covid-19 yang semakin naik di negeri ini.

“Bayangkan kakitangan Hospital Sibu kini sibuk hendak menggunakan peralatan perubatan yang berfungsi dengan baik agar dapat melaksanakan tugas tanpa halangan.

“Dengan demikian, saya mendesak kerajaan Persekutuan di bawah Perikatan Nasional (PN) memperuntukkan lebih banyak dana bagi kemudahan rawatan perubatan kerana kita tidak mahu kesihatan rakyat diabaikan,” jelasnya lagi.