Malaysia Dateline

Ahmad Zahid tidak halang Mahathir lawat Anwar

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi hari ini berkata, beliau tidak mengeluarkan sebarang arahan untuk menghalang Tun Dr Mahathir Mohamad berjumpa Datuk Seri Dr Anwar Ibrahim di Hospital Rehabilitasi Cheras, Kuala Lumpur, semalam.

Ahmad Zahid yang juga Timbalan Perdana Menteri berkata ini berikutan lawatan sebegini memerlukan permohonan dan kelulusannya terletak pada budi bicara pihak penjara.

“Saya tidak menyentuh perkara-perkara operational. Maknanya, bukan kerana (arahan) menteri. Kuasa itu ada pada dia (Pengarah Penjara Sungai Buloh), katanya dalam sidang media selepas menghadiri perhimpunan bulanan Kementerian Dalam Negeri (KDN) di sini hari ini.

Anwar, 71, sedang menjalani hukuman penjara lima tahun di Penjara Sungai Buloh setelah Mahkamah Persekutuan, pada 10 Feb 2015, mengekalkan sabitan dan hukuman yang dikenakan terhadapnya oleh Mahkamah Rayuan pada 7 Mac 2014.

Semalam, Dr Mahathir dilaporkan mendakwa beliau tidak dibenarkan melawat Anwar yang sedang menjalani rawatan di hospital tersebut berikutan Jabatan Penjara mendapat pihak atas iaitu Menteri Dalam Negeri.

Ketua Pengarah Penjara Datuk Seri Zulkifli Omar dalam pada itu menjelaskan bahawa Jabatan Penjara dan Penjara Sungai Buloh tidak pernah menerima permohonan rasmi daripada Dr Mahathir untuk melawat Anwar.

Beliau berkata lawatan khas antara banduan dan pihak tertentu adalah dipertimbang berdasarkan Akta Penjara 1995, Peraturan-peraturan Penjara 2000 dan Perintah Tetap Komisioner Jeneral Penjara.

Setiap permohonan bagi tujuan perjumpaan ini akan dipertimbangkan antaranya sebagai mendesak dan mustahak. Pertimbangan akan dibuat oleh pegawai yang menjaga (pengarah) sesebuah penjara.

Dari segi bidang kuasa, kita akan lihat kebimbangan pihak penjara sekiranya lawatan itu akan mencetuskan kontroversi, ancaman keselamatan dan viral yang tidak baik, katanya.

Beliau berkata persetujuan juga perlu diperoleh daripada banduan sama ada mereka menerima lawatan itu atau sebaliknya.

Zulkifli berkata keutamaan lawatan di Hospital Rehabilitasi Cheras itu diberikan kepada keluarga Anwar.