Malaysia Dateline

Datuk Lee Chong Wei

Aksi pembukaan mudah bagi Chong Wei di Rio

Pemain nombor satu dunia, Datuk Lee Chong Wei yang memulakan kempen memburu pingat emas pertama negara di Sukan Olimpik Rio, tidak diuji sepenuhnya apabila mencatat kemenangan mudah dalam perlawanan Kumpulan A di Pavilion 4, Riocentro di sini hari ini.

Jaguh badminton negara itu, yang mempersiapkan diri untuk berdepan musuh ketatnya, Lin Dan dari China, hanya mengambil masa 18 minit untuk menewaskan Soren Opti, 19, dari Surinam 21-2, 21-3 dalam aksi pembukaan dan akan berdepan pemain Singapura, Derek Wong Zi Liang pada Ahad.

Selaku pilihan utama di sini, Chong Wei mendapat ‘bye’ di pusingan kedua dan dijangka bertemu pemain Taiwan yang juga pilihan keenam, Chow Tien-chen di suku akhir, sebelum menentang pemenang pingat emas dua kali berturut-turut di temasya Olimpik, Lin Dan di separuh akhir.

“Ia permulaan yang baik tetapi saya tidak menampilkan aksi sepenuhnya kerana lawan saya tidak menguji kemampuan sebenar saya. Bagaimanapun, saya tetap fokus dalam memulakan kempen saya di sini.

“Saya sudah membuat persiapan selama empat tahun dan saya mahu memastikan untuk melakukan yang terbaik di sini.

“Saya sudah dapat membiasakan diri dengan gelanggang dan berada dalam keadaan baik…saya suka dengan keadaan angin di stadium ini kerana bulu tangkis bergerak perlahan,” kata pemain berusia 33 tahun itu, yang beraksi buat kali keempat dan terakhir bagi menyumbangkan pingat emas pertama kepada Malaysia di Olimpik.

Pada perlawanan sebelum itu, Lin Dan yang merupakan pilihan ketiga, memulakan misinya memburu gelaran ketiga di temasya Olimpik, dengan mencatat kemenangan 2-0 ke atas pemain Austria, David Obernosterer dalam Kumpulan E.

Pemain China itu mengambil masa 34 minit untuk menumpaskan lawannya 21-5, 21-11 dan dijadual bertemu pemain Vietnam, Nguyen Tien Minh dalam aksi peringkat kumpulan pada Ahad.

Ditanya mengenai tekanan dalam mempertahankan pingat emas, Lin Dan berkata ia bukan sesuatu yang mudah ataupun sukar, namun misi tersebut perlu dilunaskan.

“Saya bangun dan pergi kerja setiap pagi dan berasa segar.

“Tiada yang istimewa tentang kasut ini…tetapi ia menarik dan berkilat…sama seperti pingat emas Olimpik,” kata Lin Dan yang dilihat memakai kasut berwarna emas.

Regu badminton negara mara

Pasukan beregu badminton negara memulakan kempen perlawanan pertama peringkat kumpulan dengan bergaya mencatatkan kemenangan straight set pada hari pembukaan sukan itu pada temasya Sukan Olimpik Rio yang berlangsung di Pavilion 4, Riocentro, di sini Khamis.

Pasangan beregu utama negara, Goh V Shem and Tan Wee Kiong mendapat tentangan sengit apabila memulakan perlawanan dalam Kumpulan B, menewaskan pemain Jerman, Michael Fuchs dan Johannes Schoettler 21-14, 21-17 dalam tempoh 44 minit.

“Kami benar-benar diuji pemain Jerman dan tahu cabaran baru sahaja bermula untuk kami. Kami harus bersedia untuk hadapi perlawanan seterusnya dan harus terus kekal memberi tumpuan,” kata V Shem.

Pasangan beregu nombor 12 dunia itu akan menentang pasangan Amerika Syarikat, Philip Chew dan Sattawat Pongnairat, pada Jumaat sebelum menamatkan perlawanan kumpulan mereka bertemu pasangan beregu nombor empat dunia, Fu Haifeng dan Zhang Nan dari China, keesokannya.

Beregu badminton wanita negara, Vivian Kah Mun/Woon Khe Wei juga melepasi aksi pertama kumpulan C dengan 21-17, 24-22 menewaskan pasangan Great Britain, Heather Olver/Lauren Smith.

Pasangan itu akan bertemu pemain Hong Kong, Poon Lok Yan dan Tse Ying Suet dalam aksi perlawnan kedua esok.

Sementara itu, gandingan beregu campuran negara Chan Peng Soon/Goh Liu Ying juga diuji apabila bertemu pasangan Bodin Isara/Savitree Amitrapai dari Thailand, yang berlangsung selama 40 minit.

Pasangan beregu campuran negara itu akan menentang pemain Australia, Robon Middleton/Leanne Choo dalam perlawanan Kumpulan C esok.