Malaysia Dateline

Amalkan etika kerja dan sistem nilai masyarakat Jepun, kata Mahathir

Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata Dasar Pandang Ke Timur yang dimulakan pada tahun 1982 bukan hanya tentang pendidikan dan pekerjaan di Jepun, tetapi lebih penting lagi mengamalkan etika kerja dan sistem nilai masyarakat Jepun.

Beliau berkata, banyak nilai di Barat telah merosot selama ini, nilai-nilai yang baik masih diamalkan di Timur.

“Apabila saya datang ke Jepun pada tahun 1961, negara ini telah terkeluar dari perang dan saya melihat rakyat Jepun bekerja keras untuk membina semula negara mereka dan akhirnya menjadi ekonomi kedua terbesar di dunia,” kata Dr Mahathir  pada majlis makan malam dengan250  rakyat Malaysia yang tinggal dan belajar di Jepun,  Ahad malam.

Beliau berkata sebab kejayaan Jepun adalah amalan etika kerja dan sistem nilai mereka.

“Jepun mempunyai rasa malu yang sangat kuat. Pada zaman dahulu, jika mereka malu atau melakukan sesuatu yang salah, mereka akan melakukan hara-kiri. Rasa tidak mahu malu untuk apa sahaja yang anda lakukan adalah insentif yang kuat untuk melakukan yang terbaik.

“Di Malaysia kita tidak mempunyai sistem nilai ini. Kami tidak berasa malu jika kami menghasilkan produk yang berkualiti buruk. Kita harus rasa rasa malu di Malaysia, “tambah Dr Mahathir.

 Tun Dr Mahathir Mohamad dan isteri Tun Dr Siti Hasmah Mohamad Ali bergambar selepas majlis makan malam bersama komuniti rakyat Malaysia di Tokyo malam tadi.-Foto Bernama.

Beliau berkata jika rakyat Malaysia di sini dapat mencontohi etika kerja ini dan membawanya kembali ke Malaysia, Malaysia akan menjadi seperti Jepun dalam masa yang singkat.

Terdapat 5,500 rakyat Malaysia di Jepun yang berdaftar dengan Kedutaan Malaysia, di mana 2,900 adalah pelajar universiti dan para profesional dan usahawan lain.

Terdahulu, Perdana Menteri memberitahu hadirin mengenai perubahan yang dilakukan oleh kerajaan baharu selepas memenangi pilihan raya umum ke-14 (PRU14).

“Kali ini banyak perkara tidak akan begitu mudah. Kita perlu benar-benar mencipta kerajaan baharu dan kita tidak pernah mengalami perubahan kerajaan selama 60 tahun kemerdekaan.

“Rakyat mengharapkan kita tidak hanya mengambil alih sebagai kerajaan tetapi juga mengubah keadaan – nilai yang kita ada, undang-undang, untuk menghapuskan sekatan terhadap rakyat, dan mengurangkan birokrasi,” katanya.

Dr Mahathir berkata satu isu utama untuk diselesaikan adalah hutang negara berjumlah RM1 trilion, dan kerajaan tidak akan mengambil pendekatan pentadbiran sebelumnya untuk menjual tanah untuk mendapatkan wang dan membayar balik hutang itu.

“Kami akan cuba menyelesaikan masalah kewangan tanpa merosakkan negara,” katanya, sambil menambah bahawa tahap masalahnya lebih besar daripada jangkaan dan akan mengambil lebih banyak masa untuk diselesaikan,” ujarnya,