Malaysia Dateline

Datuk Husam Musa berucap di Konvensyen Amanah Kelantan kali pertama

Amanah bangkit untuk rakyat

Tengku Mohamed Yahya Petra diraikan di majlis konvensyen Amanah Kelantan pagi tadi

Parti Amanah Negara (Amanah) bangkit untuk berbakti kepada rakyat dan bersama mereka menyelesaikan apa sahaja masalah yang dihadapi.

Penasihat Amanah Kelantan Datuk Husam Musa berkata keyakinan ini menyebabkan di mana pun pemimpin Amanah ditemui mereka bercakap mengenai usaha mengubah kerajaan di Putrajaya atau Kota Bharu.

“Tugas terpenting kita sekarang ialah merealisasikan hasrat rakyat kerana beban akibat salah urus kerajaan sekarang amat berat untuk ditanggung,” katanya ketika berucap di majlis konvensyen tahuhan Amanah Kelantan di Wisma tok Guru, Salor, pagi tadi.

Beliau berkata, terdapat beberapa kategori golongan yang menyokong gerakan perubahan yang dibawa Amanah sekarang.

“Kita berterima kasih kepada mereka yang berterus terang menyokong dengan menjadi ahli dan memberi segala bantuan kepada kita.

“Namun kita perlu sedar ada di kalangan penyokong kita yang terpaksa menangguh untuk mezahirkan sokongan kerana masih berkerja dengan kerajaan yang ada.

“Jangan putuskan hubungan dengan mereka, ziarahi mereka dan jangan sekali-kali putuskan silaturrahim,” katanya.

Beliau seterusnya mengulas mengenai akhlak yang dikatakan sebagai punca sebenar wujudnya Amanah.

“Saya masih ingat pesan almarhum Tok Guru Nik Aziz yang mengingatkan akhlak adalah cerminan hati, perlakuan buruk yang tidak berakhlak adalah lambang kebusukan hati seseorang,” katanya.

Selain sebab lain kewujudan Amanah katanya, ia juga akibat kemunculan satu golongan baru dalam Pas terutama yang balik dari Mesir dan kebanyakannya menampilkan akhlak buruk dalam berjemaah.

“Mereka ini tanpa ada pengetahuan mengenai sejarah perjuangan atau mengenali pimpinan yang telah lama berjuang bersikap biadab dan amat mengejutkan kononnya merekalah penjaga Islam baru yang jelas tiada akhlak dalam ucapan, penulisan atau perlakuan,” katanya.

Beliau menasihatkan anggota Amanah agar mengambil langkah menjahuhi perlakuan mereka hingga terlibat dengan fitnah dan mencaci maki orang lain.

Majlis perasmian konvensyen Amanah Kelantan itu dihadiri hampir 200 perwakilan dan pemerhati dari semua kawasan parlimen negeri itu.

Turut menyampaikan ucapan adalah Pengerusi Amanah Negri Kelantan Datuk Wan Abdul Rahim Wan Abdullah manakala upacara perasmian disempurnakan Ketua Biro Antarabangsa Amanah Nasional, Raja Bahrin Shah.