Malaysia Dateline

AMANAH bawa agenda perubahan, kewujudan Pakatan Harapan

Parti AMANAH Negara (AMANAH) yang ditubuhkan dua tahun dilihat membawa agenda perubahan kepada pembangkang kerana membuka pendekatan dan konsep baru dalam pentas politik tanah air sehingga membawa kewujudan Pakatan Harapan.

Presiden PKR Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail dalam ucapan pimpinan utama berkata, walaupun AMANAH ditubuhkan setelah
anggota dan pimpinannya keluar Pas, amat menepati dengan konsep ‘rahmatan lilla alamin’ yang dibawa oleh AMANAH di bawah pimpinan Presiden Mohamad Sabu.

“Kita bersama rakan AMANAH Negara membuka ruang kepada tercetusnya Pakatan Harapan, nama Pakatan Harapan adalah hasil pengorbanan yang dilakukan sahabat kita dari AMANAH.

“Sudah jelas AMANAH merupakan sahabat setia, menjunjung prinsip dan setia ini, ia mesti diraikan dan dihormati serta dijaga oleh parti dalam gabungan.

“Meskipun bertukar ‘jersi’ (Mohamad) tetapi seni politiknya dikagumi, presiden AMANAH lincah walaupun usianya menjangkau enam siri.Gerakan politiknya dihormati lawan dan kawan.

“Pelbagai pengalaman dan cubaan dihadapi beliau,yang pernah ditahan ISA, mahir berdemontrasi, turun naik mahkamah.

“Namun beliau terus kental dan terus setia meneruskan agenda perubahan demi negara tercinta konsep ‘rahmatan lilla alamin’
membuka pendekatan konsep baru di Malaysia,” ujarnya yang turut mengucapkan taniah kerana Mohamad yang menang kes di mahkamah berkaitan fitnah pejuang dan keluar anggota polis Bukit Kepong.

Wan Azizah yang juga Presiden Pakatan Harapan berkata, AMANAH juga meletakkan tanda aras baru apabila motto ‘amanah, progresif, peduli’ itu berjaya mengubah pemikiran dan tanggapan segelintir masyarakat Islam dan bukan Islam.

“Kita juga bukan golongan yang suka lakukan kezaliman dan sedia menjunjung amanah yang kita junjung.

“Dengan menegakkan keadilan kita mengajak rakyat bersama lakukan perubahan demi kemakmuran dan kesejahteraan pimpin dengan
amanah, tadbir urus baik, menghapuskan rasuah, bendung ketirisan dan hapuskan kleptokrasi di bumi Malaysia

“Seperti apa yang kita ikrarkan di Padang Timur pada 14 oktober lalu, kita akan hapuskan rasuah demi negara tercinta dan menjadikan Malaysia antara 10 negara terbersih pada 2030,”ujarnya yang mengingatkan 898 perwakilan yang hadir dalam konvensyen ini, kepada Ikrar Pakatan Harapan yang diucapkan di Padang Timur dalam Himpunan anti kleptorasi pada Sabtu lalu.

Sebahagian daripada 898 perwakilan seluruh negeri yang hadir dalam Konvensyen Amanah 2017 hari ini.

Justeru katanya dengan Konvensyen Nasional AMANAH ke 2 yang berlansung di Hotel Royale Signature Alor Setar hari ini, membuka ruang kepada Parti Keadilan Rakyat (PKR) turut bertekad meneruskan perjuangan dengan Pakatan Harapan.

Pakatan Harapa ujarnya lagim adalah gabungan politik yang membawa bawa agenda reformasi jelas dengan gabungan ahli pelbagai peringkat usia, lebih dinamik yang turut merangkumi semua kaum dan agama di negara ini

Katanya, Pilihan Raya Umum ke-14 akan datang adalah medan semua parti politik berentap.

“Inilah masa rakyat lakukan perubahan tumbangkan BN…sinaran Malaysia baharu akan dibina di bawah Pakatan Harapan jika berjaya merampas Putrajaya.

“Kita dalam Pakatan Harapan akan pastikan mereka dan koncu-koncu mereka akan dibawa ke muka pengadilan jika Pakatan Harapan menang,” ujarnya yang mendapat tepukan gemuruh dikalangan perwakilan yang hadir dalam Konvensyen dua hari diadakan di Hotel Royale Signature di Alor Setar hari ini.