Amanah bimbang munculnya persepsi ‘Altantuya 2’

Amanah bimbang munculnya persepsi ‘Altantuya 2’

Salahuddin Ayub Amanah khuatir kes pembunuhan abang tiri kepada pemimpin utama Korea Utara, Kim Jong-nam minggu lalu akan melahirkan persepsi ‘Altantuya 2’ di peringkat antarabangsa.

Timbalan Presidennya, Salahuddin Ayub berkata, kematian wanita Mongolia, Altantuya Shaariibuu pada 2006 dengan diakhiri hukuman gantung terhadap dua anggota Unit Tindakan Khas (UTK) pada 2015 telah cukup menjejaskan imej negara ini.

“Sudah cukup wibawa dan integriti negara tercemar dengan misteri pembunuhan kejam Altantuya yang motif kematiannya masih menjadi rahsia sehingga kini,” ujarnya pada sidang media di Wisma Amanah hari ini.

Menurutnya, lolosnya beberapa bahan bukti utama dalam kes pembunuhan Kim Jong-Nam adalah satu lagi insiden malang yang pasti memberi kesan buruk kepada imej dan tahap integriti Malaysia di mata masyarakat dunia.

“Ancaman bocornya pintu keselamatan negara atau porous border, adalah persoalan bagaimana rakaman CCTV (kamera litar tertutup) KLIA2 yang merakamkan tragedi pembunuhan Jon-Nam boleh terlepas ke tangan media asing,” katanya.

Kebolosan rakaman yang ditayangkan di beberapa negara seperti Jepun dan Singapura beberapa hari lalu itu, jelasnya, dibimbangi berpunca daripada amalan rasuah dan penyelewengan kuasa yang berleluasa yang merumitkan lagi siasatan kes berprofil tinggi itu.

Dibimbangi juga, katanya, terdapat pihak tertentu yang akan mengambil kesempatan menjadikan Malaysia destinasi pembunuhan politik.

Sehubungan itu, Salahuddin mendesak Perdana Menteri dan anggota Kabinet bertanggungjawab sepenuhnya terhadap insiden kebolosan bahan bukti tersebut.

“Maruah Malaysia sangat tercemar dan terkesan terutama kerana ianya melibatkan isu betapa rapuhnya pintu keselamatan negara,” tegasnya.

Ditanya pemberita tentang arahan kerajaan memanggil pulang Duta Besar Malaysia di Pyongyang, beliau berkata, sehingga hari ini kes pembunuhan tersebut tidak dapat diselesaikan secara diplomatik.

“Mereka (Korea Utara) tidak percaya penyiasatan di pihak kita. Saksi-saksi ada mendakwa dilayan kasar,” tambahnya lagi.

 

COMMENTS

Wordpress (0)