Malaysia Dateline

AMANAH dan Muda ciptaan DAP?

Ada seorang pemimpin tertinggi parti ehem menuduh kononnya Parti Muda dan Parti AMANAH dicipta oleh parti DAP.

Media lapor, antara lain, pemimpin itu dikatakan berkata:

“DAP cipta AMANAH. Saya tahu mereka rekrut orang-orang Pas untuk tubuhkan AMANAH.”

Media lapor kata-kata di atas tersebut diucapkan dalam sebuah program ceramah pelancaran jentera Perikatan Nasional (PN) di Kota Tinggi, Johor.

Sebelum saya ulas, mungkin elok juga saya bertanya soalan ini: “Bukankan anda seorang ulama YB, bagaimana jika tuduhan YB itu adalah dusta dan YB sendiri pun tahu ianya dusta?”

Saya tidak boleh bercakap bagi pihak parti Muda, tetapi saya tahu dan arif sangat tentang sejarah penubuhan parti AMANAH kerana sejak daripada awal saya terlibat secara aktif dalam penubuhan AMANAH.

Dan saya berani kata tidak ada sebarang penglibatan DAP. Dakwaan YB itu terlalu mengarut.

Bukan saya sahaja boleh sahkan hal tersebut. YB Mohamad Sabu, YB Salahuddin Ayub, YB Mahfuz Omar, YB Dr Hatta,YB Khalid Samad, YB Dr Dzulkefly Ahmad,YB Dr Mujahid,YB Dr Maria, YB Annuar Tahir dan beberapa orang lagi juga boleh mengesahkan hal tersebut.

AMANAH Muda DAP Abdul Hadi Awang
Dakwaan AMANAH ciptaan DAP terlalu mengarut.

YB tersebut mungkin tidak suka dengar perkhabaran ini. Tetapi, jika YB jujur untuk bermuhasabah, YB mungkin harus terima hakikat ini.

Suka tidak suka, mungkin YB kena akui antara punca utama penubuhan AMANAH adalah datang daripada YB atau hasil kelemahan kepimpinan YB sendiri.

Adakah YB sudah lupa kalimah “baruah” yang YB luahkan dengan nada marah semasa YB menggulung muktamar tahunan parti ehem di Batu Pahat, Johor ?

Atau YB sudah juga lupa fenomena cai semasa proses pemilihan di muktamar parti ehem di Kuala Selangor ?

Atau YB juga sudah lupa tindakan YB sendiri yang tidak hormat keputusan mesyuarat parti ehem pusat mengenai keputusan parti berhubung pencalonan calon MB Selangor.

YB yang tidak hormat keputusan parti, YB Presiden AMANAH yang dituduh ayam daging kerana secara amanah bawa keputusan parti dalam mesyuarat tertinggi Pakatan Rakyat (PR)!

Dan adakah YB juga sudah lupa sikap berdiam diri yang YB tunjukkan apabila kami semua dilabel secara rakus dengan label seperti munafiq haraki, jebon, baruah, muslim liberal, tak walak, Anwarinas, Erdogan, anjing DAP, tolak ulamak, peguam neraka dan lain-lain

Apapun, dont worry be happy YB selagi ada peluang.

Cukuplah Allah saksi kami semua!