Malaysia Dateline

Husam Musa calon MB Kelantan

Amanah Kelantan pilih model Nabi Yusuf bila dapat tadbir negeri

Beliau berkata ketelusan dan usaha meningkatkan keupayaan ekonomi rakyat adalah teras utama yang akan digunapakai nanti.

“Sikap tidak peduli terhadap pekerja dan golongan daif yang jadi amalan kerajaan sekarang akan diganti dengan perancangan khas meningkatkan taraf hidup mereka,” katanya dalam satu kenyataan.

Beliau  turut menyentuh mengenai guru-guru Yayasan Islam Kelantan dan  penerima bantuan ladang rakyat. Beliau berkata penyelesaian dapat dibuat jika kerajaan benar-benar mengambil langkah wajar.

“Isu guru-guru YIK yang tidak dapat diserap ke jawatan tetap telah berlarutan begitu lama.

“Saya sendiri amat faham masalah ini kerana ayah saya mengajar di sekolah YIK dan ramai adik beradik saya bersekolah di situ.

“Sebenarnya jika khazanah hasil negeri diurus dengan betul dan sistem YIK diubahsuai sedikit satu penyelesaian amat mudah dilakukan.

Beliau yang juga Adun Salor  enggan mendedahkan semua kaedah mengenai hal itu,  berjanji kepada semua guru di YIK  mereka akan diserap ke jawatan tetap bila AMANAH mentadbir kelak.

“Kita tak perlu terangkan semua sekarang nanti mereka tiru.

“Tapi kirim salam kepada semua guru YIK kita janji akan selesaikan masalah mereka,” katanya.

{loadposition myposition} Berkaitan Ladang Rakyat beliau amat kesal kerana pihak kerajaan seperti tersepit dengan kaedah pembangunan ladang oleh pihak swasta yang berjalan sekarang.

“Apabila saya dedahkan semua anak syarikat ladang rakyat kerugian dan ada yang tutup mereka kata saya fitnah.

“Akhirnya seorang Exco kerajaan menjawab Ladang Rakyat rugi kerana saya tak datang mesyuarat.

“Memang betul apabila saya dilantik menjadi ahli lembaga Ladang Rakyat hanya sekali saya hadir.

“Saya ambil pendirian tidak mahu terus duduk di situ kerana perjalanannya terpesong dari rancangan asal.

“Asalnya Ladang Rakyat dirancang untuk dimajukan sendiri oleh pihak kerajaan melalui anak syarikat tetapi apa yang terjadi ialah ia diurus pihak swasta,” katanya.

Kini katanya yang mengaut untung adalah pengusaha swasta yang ditaksirkan mengumpul keuntungan tahunan sekurang-kurang RM11 juta.

“Sedangkan apa yang diperolehi kerajaan sekarang hanya RM2 juta setahun.

“Dari hasil ini 4500 peserta ladang Rakyat mendapat imbuhan bulanan RM200.

Jika AMANAH bersama Pakatan Harapan menerajui kerajaan menurutnya, Menteri Besar baharu boleh mengkaji semula perjanjian berat sebelah ini.

“Paling kurang dalam masa sebulan kerajaan boleh tingkatkan perolehan dua kali ganda kepada RM4 juta.

“Dari perubahan ini saja kita boleh tambah imbuhan peserta kepada RM400 sebulan dan jumlah peserta boleh ditambah kepada 7 000 orang.” katanya.

Menyentuh perkembangan positif gabungan Pakatan Harapan beliau mahu sikap hormat menghormati antara parti-parti komponen ditingkatkan.

“Tidak perlu ada yang merasa lebih tinggi dan lebih rendah dalam gabungan ini.

“Semua pihak penting untuk mencapai misi penting mengalahkan Barisan Nasional dan menubuhkan sebuah kerajaan baru di negara ini,” katanya.