Malaysia Dateline

Setiausaha Agung Amanah Mohd Anuar Tahir menerima mock cek daripada Pengarah Tabung Peduli Aleppo Dr Siti Mariah Mahmud untuk diserahkan kepada Timbalan Pengerusi Biro Kemanusiaan dan Bencana Alam Amanah Nasional mariam Abdul Rashid

Amanah kumpul RM63,000 untuk Tabung Peduli Aleppo

Dalam masa tidak sampai dua bulan, Parti Amanah Negara (Amanah) berjaya mengumpul RM63,000 untuk Tabung Peduli Aleppo yang dilancarkan pada 23 Disember tahun lalu.

Dr Siti Mariah Mahmud Pengarah Tabung Peduli Aleppo Dr Siti Mariah Mahmud berkata, dana tersebut akan diagihkan kepada beberapa pihak di Syria termasuk Omari Foundation yang khusus menjaga kebajikan anak yatim.

“Sebahagian lagi dariapda sumbangan akan digunakan untuk membeli van untuk kegunaaan Omari Foundation. Bakinya akan diagihkan kepada anak-anak yatim yang akan diziarahi oleh rombongan kita,” katanya dalam sidang media di Wisma Amanah Negara, Jalan Kuching hari ini.

Menurut beliau, Amanah akan menghantar terus sumbangan ini ke Aleppo yang diketuai Timbalan Pengerusi Biro Kebajikan Kemanusiaan dan Bencana Alam Amanah Nasional.

Rombongan mereka akan ke sana pada 21 Februari ini.

“Di samping menyerahkan sumbangan, ada masa sama untuk mengenal pasti bagaimana keadaan mangsa-mangsa peperangan di Aleppo dan Syria amnya dan melawat khemah-khemah pelarian,” katanya yang juga Ketua Angkatan Wanita Amanah Nasional (Awan).

“Ini sangat penting untuk kami maklumkan supaya para penderma tahu ke mana duit ini pergi dan bagaimana cara disampaikan,” katanya.

“Kami menyasarkan RM100,000 dan Alhamdulillah atas kprihatinan rakyat Malaysia kami dapat mengumpul lebih separuh daripada sasaran,” katanya lagi.

Beliau turut merakam ucapan terima kasih kepada para penyumbang dan berharap akan ada lagi orang ramai yang memberi bantuan untuk tabung ini.

Dalam sidang media tersebut juga, Setiausaha Agung Anuar Tahir menerima mock cek daripada Siti Mariah dan diserahkan kepada Mariam.

Untuk rekod, kos sara hidup setiap seorang anak-anak yatim di Syria adalah sebanyak AS$50 sebulan meliputi makan minum dan tempat perlindungan.