Malaysia Dateline

AMANAH sedia terima bekas Ahli Parlimen Umno

Parti AMANAH Negara (AMANAH) bersedia menerima mana-mana Ahli Parlimen Sabah yang meninggalkan Umno pada Rabu untuk menyertai parti itu selain kemungkinan ahlinya terarah kepada Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu).

Presidennya Mohamad Sabu berkata AMANAH akan membincangkan perkara itu di dalam partinya dan juga di kalangan rakan-rakan dalam Pakatan Harapan (PH).

“Sekiranya terdapat permohonan (untuk menyertai kami), kami akan membincangkan dan memutuskannya. Kami adalah parti demokratik, “katanya.

Beliau bercakap pada sidang media selepas merasmikan Konvensyen AMANAH Nasional di Casuarina Hotel @ Meru, Ipoh hari ini.

Mohamad bagaimanapun menegaskan bahawa parti itu belum membincangkan mengenai perkembangan tersebut.

“Biarkan mereka meninggalkan Umno terlebih dahulu. Kami akan membincangkan perkara itu dari semasa ke semasa, “katanya.

Ditanya sama ada langkah itu meletakkan parti gabungan dalam PH dalam keadaan yang sukar, Mohamad berkata perkembangan terkini itu tidak akan menyukarkan parti gabungan.

“Mereka boleh meninggalkan parti mereka dan bebas. Selepas ini kita akan membincangkan. Sekiranya terdapat permohonan untuk menyertai mana-mana parti, kami akan berbincang kerana mereka mempunyai jawatan, “katanya.

Beliau memuji Ahli Parlimen Umno kerana meninggalkan parti mereka dan menyifatkannya sebagai langkah pintar.

“Kapal itu dah nak tenggelam. Semua nak meninggalkan kapal itu,”katanya.

Seramai 1600 perwakilan menghadiri konvensyen selama tiga hari yang berakhir Ahad ini.

Pada Rabu enam anggota parlimen meninggalkan Umno, tiga daripada mereka – Ahli Parlimen Jeli Datuk Seri Mustapa Mohamed, Ahli Parlimen Bagan Serai Datuk Noor Azmi Ghazali dan Ahli Parlimen Masjid Tanah, Datuk Mas Ermieyati Samsudin – menyertai Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM). Satu lagi, Ahli Parlimen Labuan, Datuk Rozman Isli, menyertai Parti Warisan Sabah.

Ahli Majlis Tertinggi Umno Datuk Seri Nazri Aziz semalam berkata beliau akan menyokong Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai perdana menteri, manakala Anwar berkata secara berasingan bahawa partinya telah didatangi oleh beberapa pemimpin Umno sendiri.