Malaysia Dateline

AMANAH Selangor perjelas dakwaan berebut kerusi Dun dengan Bersatu

Parti Amanah Negara (AMANAH ) Selangor menafikan berlaku perebutan kerusi yang akan ditandingi antara pihaknya dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu).

Ketua Pemudanya, Abbas Azmi,dipetik  berkata,  AMANAH konsisten dengan pendirian mahu bertanding kerusi Dun yang dimenangi Pas pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13), namun bersedia berbincang dengan Bersatu berhubung agihan kerusi itu.

“Seperti yang dinyatakan Pengerusi negeri (Pengerusi AMANAH Selangor, Ir Izham Hashim), pihak kami akan meletakkan calon di kerusi yang ditandingi Pas pada PRU-13.

“Kita tidak minat dengan kerusi PKR atau DAP dan ini adalah pendirian kita.

“Jika Bersatu turut berminat dengan kerusi yang AMANAH mahukan, kita akan berbincang mengenainya dan ia bukan masalah besar pun,” katanya kepada BH online hari ini.

Beliau mengulas mengenai desas-desus berlaku perebutan kerusi yang akan ditandingi pada PRU-14 antara AMANAH dan Bersatu.

Abbas Azmi

Difahamkan, AMANAH juga terpaksa mengurangkan bilangan kerusi yang ditandingi di negeri ini untuk memberi laluan kepada Bersatu.

AMANAH konsisten mahu bertanding kerusi Dun disandang Pasa, iaitu Taman Templer, Lembah Jaya, Paya Jaras, Chempaka, Meru, Dusun Tua, Tanjung Sepat, Sabak, Gombak Setia, Bangi, Seri Serdang, Selat Klang, Sijangkang, Morib dan Hulu Klang.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Hulu Klang, Saari Sungib dan Adun Morib, Hasnul Baharuddi yang masing-masing menang di kerusi berkenaan pada PRU13 atas tiket Pas, keluar dari parti itu untuk menyertai AMANAH.

Sebelum ini, AMANAH Selangor mengingatkan parti yang lebih lama berada dalam Pakatan Harapan tidak kedekut dalam pembahagian kerusi Dewan Undangan Negeri (Dun) ini.

Berikutan itu, Pesuruhjaya Pas Selangor, Sallehen Mukhyi menyindir AMANAH yang disifatkannya ‘tidak sedar diri’ apabila yakin mampu merampas 13 kerusi Dun Selangor yang kini disandang Pas.