Malaysia Dateline

Sokong tubuh Bank of Johor

Amanah sokong penubuhan ‘Bank of Johor’, cadang ‘Grameen Bank’ jadi model

Parti Amanah Negara (AMANAH) menyokong penuh cadangan penubuhan ‘Bank of Johor dan mencadangkan Grameen Bank di Bangladesh dijadikan model.

“Amanah menjunjung dan menyokong penuh cadangan Sultan Johor Sultan Ibrahim Almarhum Sultan Iskandar untuk menubuhkan ‘Bank of Johor’ bagi kemudahan rakyat di negeri itu,” kata Timbalan Presiden Amanah, Haji Salahuddin Ayub.

Amanah kata beliau, ingin menegaskan bahawa kami bersedia bila-bila masa untuk menyumbang idea terhadap usaha murni yang dicetuskan Tuanku Sultan Johor ini. Pada kami, pengalaman ‘Grameen Bank’ di Bangladesh adalah antara model terbaik yang boleh dijadikan contoh.

“Penubuhan bank persendirian ini diyakini dapat membantu rakyat yang kurang berkemampuan di negeri itu bukan sahaja dalam membuat pinjaman perumahan malah juga untuk pelaburan,” katanya.

Menurut beliau, Grameen Bank menjadi sebuah mercu yang sangat unik dengan konsep ‘bank untuk golongan miskin’ yang sangat berbeza daripada bank konvensional lain. Pengasasnya Muhammad Yunus juga telah diberikan Anugerah Nobel ekoran kejayaannya membantu golongan miskin di Bangladesh melalui usaha penubuhan bank ini.

“Pengalaman dan kejayaan Muhammad Yunus ini sewajarnya diteladani oleh ‘Bank of Johor’ ini nanti. Malah AMANAH mengharapkan Bank of Johor ini didasarkan kepada perbankan tanpa faedah dengan kata lain perbankan Islam yang lebih progresif,” katanya.