Malaysia Dateline

Sejak setahun penubuhannya kini terdapat 150 kawasan dan 350 cawangan yang telah diluluskan Amanah terbukti dapat diterima oleh sebahagian rakyat Foto Malaysia Dateline oleh Wan Zahari Wan Salleh

Amanah sudah matang untuk berada di arus perdana

Parti Amanah Negara (Amanah) kini sudah sampai ke usia matang dan bersedia untuk sebaris dengan parti lain di arus perdana, kata Setiausaha Agungnya Anuar Tahir.

Beliau berkata, dengan 150 kawasan dan 350 cawangan yang telah diluluskan,  sejak parti itu  ditubuhkan setahun lalu, Amanah terbukti dapat diterima oleh sebahagian rakyat.

“Setelah genap setahun ini, kita menganjak ke alam kedewasaan dalam politik negara, oleh sebab itu sukacita kita maklumkan keberadaan kita dalam politik negara sudah sampai usia matang.

Anuar Tahir“Jadi kini kami (Amanah) sudah benar-benar bersedia untuk menjadi parti utama, parti politik arus perdana dalam negara kita,” katanya dalam sidang media diadakan di ibu pejabat parti itu pagi tadi.

Sempena setahun penubuhan Amanah, parti itu akan mengadakan majlis makan malam yang akan berlangsung di Kelab Alumni Universiti Malaya pada 17 September ini.

Dijangka akan diharidir oleh semua pimpinan parti dan penyokong yang akan dijemput untuk meraikan bersama pada hari tersebut.

Beliau yang juga merupakan pengerusi sambutan setahun Amanah berkata, ‎pihaknya juga akan membuat sambutan kemuncak parti itu pada 24 September ini di Muar Johor.

“Pelbagai aktiviti akan diadakan di Kompleks Y Square Hall, Lebuh AMJ Sungai Abong akan berlangsung pada jam 7 pagi berakhir 12 malam,” katanya.

Amanah yang diasaskan oleh Mohamad Sabu, bekas Timbalan Presiden Pas yang meninggalkan parti itu bersama-sama beberapa bekas pimpinan Pas lainnya.

Parti ini didaftarkan sebagai parti Pekerja-Pekerja Malaysia dan kemudiannya dijenamakan semula sebagai Parti Amanah Negara dan dilancarkan pada 16 September 2015.

Amanah ketika ini mempunyai enam Ahli Parlimen yang sebelum ini menang selepas bertanding atas tiket Pas.