Malaysia Dateline

Mohd Anuar Mohd Tahir

Amanah tidak letak calon pada PRK Tanjong Datu

Selepas Parti Keadilan Rakyat (PKR) hari ini, Parti Amanah Negara (Amanah) pula memutuskan untuk tidak meletakan calon pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (Dun ) Tanjong Datu pada 18 Februari ini.

Setiausaha Agungnya Mohd Anuar Mohd Tahir berkata, parti itu berpendapat mahu menumpukan perancangan bagi menghadapi Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14 akan datang.

“Amanah berpendapat dalam suasana politik semasa hari ini, adalah penting untuk kami menumpukan sepenuhnya usaha ke arah persiapan dan perancangan bagi menghadapi PRU ke-14 yang dijangka akan diadakan tidak lama lagi,” ujarnya dalam satu kenyataan.

Semalam BN mengumumkan meletakkan calonnya Puan Sri Jamilah Anu, 62, balu kepada Allahyarham Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Adenan Satem.

Nama Jamilah diumumkan Presiden Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB), Datuk Amar Abang Johari Abang Openg, selepas mempengerusikan mesyuarat khas majlis tertinggi parti itu di Ibu Pejabat BN Sarawak.

Kerusi Dun Tanjong Datu kosong susulan kematian Allahyarahm Adenan di Pusat Jantung Hospital Umum Sarawak (HUS), Kota Samarahan akibat komplikasi jantung, 11 Januari lalu.

Dalam Pilihan Raya Negeri Ke-11 (PRN-11), 7 Mei tahun lalu, Allahyarham mengekalkan penguasaan di kerusi berkenaan, yang juga `kubu kuat’ BN Sarawak, dengan memperoleh majoriti 5,892 undi, menewaskan calon PKR, Jazolkipli Numan.

PKR dalam satu kenyataannya pada 25 Januari lalu, tidak akan meletakkan calonnya untuk pertahankan kerusi Tanjong Datu.

Pengerusi PKR Sarawak Baru Bian dipetik berkata keputusan itu juga sebagai memberi peluang kepada kerajaan negeri untuk melaksanakan semua janji yang dibuat oleh Allahyarham Adenan.

Beliau berkata PKR melihat sebahagian visi yang digariskan oleh bekas Ketua Menteri itu seiring dengan wawasan PKR serta aspirasi rakyat Sarawak, justeru wajar dilunas oleh penggantinya, Datuk Amar Abang Johari Tun Openg.