Malaysia Dateline

Ir. Izham Hashim

Amanah wakili PH sebelum ada keputusan baru, tegas Ir Izham Hashim

Selagi tiada perbincangan semula berkaitan pengagihan kerusi secara menyeluruh antara komponen parti dalam Pakatan Harapan, Amanah layak meletakkan calon di semua kerusi yang ditandingi Pas sebelum ini.

Pengerusi Amanah Selangor, Ir Izham Hashim berkata, antara tujuan penubuhan Amanah pada 16 September tahun lalu adalah untuk mengambil alih tempat Pas dalam Pakatan Harapan.

“Segala pendekatan lain akan dilihat sebagai membuli Amanah dan menjadikan Pakatan Harapan bahan ketawa orang. Kita bukan nak lawan Pas.

“Musuh utama Pakatan Harapan ialah BN tetapi oleh sebab Pas tiada dalam Pakatan Harapan maka kita tidak dapat mengawal tindakan mereka,” tegasnya dalam satu kenyataan.

Sehubungan itu, beliau menggesa supaya keutuhan Pakatan Harapan diutamakan terlebih dahulu tanpa gerak kerja gabungan itu terjejas jika Pas turut bertanding.

Menurut Izham, Pilihan Raya Kecil (PRK) Sungai Besar dan Kuala Kangsar perlu menjadi bukti bagi meyakinkan rakyat bahawa Pakatan Harapan berupaya mengambil alih kerajaan Persekutuan dari BN pada pilihan raya umum (PRU) akan datang.

Mengulas lanjut, ujarnya, tujuan penyertaan Pakatan Harapan dalam PRK ini adalah untuk menghantar mesej kepada rakyat bahawa gabungan pembangkang itu bersedia menggantikan BN sebagai kerajaan.

“Kita juga ingin melihat trend sokongan yang jelas kepada Pakatan Harapan walaupun terpaksa berdepan pertandingan lebih dua penjuru supaya dapat dibuat persiapan menjelang pilihan raya umum ini.

“Jika kita masuk PRK ini dalam keadaan Pakatan Harapan kelihatan seperti hidup segan mati pun mahu dan Pas terus dimanjai walaupun semua tahu mereka punca perpecahan Pakatan Rakyat, maka ucap selamat tinggal sajalah kepada Putrajaya,” tegasnya lagi.

Dalam perkembangan berkaitan, PKR telah berunding dengan Pas sebelum ini walaupun parti diterajui Datuk Seri Abdul Hadi Awang itu tidak termasuk dalam komponen Pakatan Harapan.

PKR melalui Timbalan Presidennya, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali mengakui rundingan berhubung pembahagian calon bertanding bagi PRK serentak itu melibatkan Timbalan Presiden Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man; Pengarah Pilihan Raya, Datuk Mustafa Ali dan Setiausaha Politik Hadi, Dr Ahmad Shamsuri Mokhtar.

Walau bagaimanapun, keputusan muktamad berhubung calon bertanding hanya akan diketahui selepas mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Harapan esok.