Malaysia Dateline

AmBank didenda gagal lapor transaksi meragukan dalam akaun Najib

Pengurus Jabatan Perisikan Kewangan dan Penguatkuasaan Bank Negara Malaysia (BNM) Ahmad Farhan Sharifuddin memberitahu Mahkamah Tinggi di sini hari ini Ambank didenda kerana gagal melaporkan aktiviti transaksi meragukan dalam akaun Datuk Seri Mohd Najib Razak.

Apabila disoal balas peguam Harvinderjit Singh, saksi pendakwaan keempat itu berkata kesalahan yang dilakukan oleh bank itu kerana gagal melaporkan transaksi yang mencurigakan dalam akaun bekas perdana menteri, dari pembukaan hingga penutupan akaun.

Saksi itu memberi keterangan pada hari ke-15 perbicaraan Najib, yang menghadapi tiga pertuduhan pecah amanah, satu pertuduhan salah guna kedudukan dan tiga pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan dana SRC International Sdn Bhd berjumlah RM42 juta.

Harvinderjit: Bolehkah anda memperincikan untuk transaksi apakah itu Adakah sebelum atau selepas 2013

Ahmad Farhan: Saya tidak dapat nyatakan secara terperinci tetapi ia bermula daripada pembukaan hingga penutupan akaun. Semua transaksi meliputi tempoh tersebut.

Sementara itu, apabila ditanya oleh peguam utama Najib, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah adakah Najib dimaklumkan sekiranya Ambank melaporkan transaksi meragukan dalam akaunnya, saksi itu berkata di bawah peruntukan Akta Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001 (Amlatfa) tidak membenarkan amaran mengenai transaksi yang mencurigakan.

“Jadi Najib tidak akan dimaklumkan. Ia adalah seperti memberi maklumat,” katanya.

Muhammad Shafee: Saya cadangkan kepada anda bahawa jika AmBank melaporkan transaksi yang mencurigakan ini, anak guam saya akan berwaspada dan semua perkara ini dapat dielakkan.

Ahmad Farhan: Saya tidak tahu kerana saya hanya ditugaskan untuk menyiasat urus niaga yang meragukan itu.

Apabila ditanya mengenai telefon BlackBerry dan Samsung yang disita semasa serbuan dijalankan di AmBank, saksi itu berkata beliau tidak mengetahui mengapa telefon itu disita pada masa itu, malah tidak mengetahui barangan itu telah dirampas.

“Ia tidak perlu untuk penyiasatan saya,” katanya sambil menambah bahawa beliau hanya menyerahkan telefon bersama laporan analisis kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia pada bulan Ogos 2015, selepas Jabatan Forensik mengeluarkan data daripada telefon.

Muhammad Shafee: Adakah anda menyimpan diari penyiasatan semasa anda menjalankan siasatan Saksi itu menjawab “ya, dalam sistem.”

Perbicaraan di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi Mohd Nazlan Mohd Ghazali bersambung.- BERNAMA