Malaysia Dateline

Penganggur Amirul Amin Amran, 24, (dua, kiri) dihadapkan ke Mahkamah Majistret hari ini atas pertuduhan membunuh bapa kandungnya di rumahnya di Padang Besar, minggu lepas.-Foto Bernama.

Anak dituduh bunuh bapa berhadapan hukuman mati

Seorang penganggur berdepan hukuman mati setelah dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini hari ini atas pertuduhan membunuh bapa kandungnya di rumahnya di Padang Besar, dekat sini, minggu lepas.

Tertuduh Amirul Amin Amran, 24, didakwa membunuh Amran Ariffin, 53, di rumah tidak bernombor di Batu 4 ½, Jalan Padang Melangit, Padang Besar, antara pukul 7.20 dan 7.30 malam, 14 April lepas.

Pendakwaan dikemukakan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Mohd Amril Johari mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman mati mandatori jika sabit kesalahan.

Amirul Amin turut didakwa atas satu lagi pertuduhan iaitu cuba membunuh diri menggunakan sebilah pisau di tempat dan waktu yang sama.

Bagi kesalahan itu, tertuduh didakwa mengikut Seksyen 309 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman maksimum penjara setahun atau denda atau kedua-duaanya.

Bagaimanapun, tertuduh hanya mengangguk faham ketika pertuduhan dibacakan namun tiada pengakuan direkodkan di hadapan Majistret Mohd Azhar Hamzah.

Tertuduh diwakili peguam Syed Muhammad Anwar Syed Lokman Hakim.

Mohd Azhar menetapkan 17 Julai depan untuk sebutan semula kedua-dua kes tersebut sementara menunggu laporan perubatan dan bedah siasat.