Malaysia Dateline

Anak muda diseru bandingkan Bajet 2018 Najib dengan Bajet PH

Ketua Pemuda Pakatan Harapan, Nik Nazmi Nik Ahmad melahirkan rasa yang amat kecewa terhadap kandungan pembentangan Bajet 2018 yang dibuat oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak di parlimen Jumaat lalu.

“Saya amat kecewa dengan pembentangan bajet Kerajaan Persekutuan yang dibuat oleh Najib Razak,” kata beliau dalam satu kenyataan semalam, mengulas bajet berkenaan.

Katanya, berbeza dengan Belanjawan Alternatif Pakatan Harapan, Najib tidak langsung berusaha untuk memperluaskan akses kepada pendidikan tinggi.

“Pakatan Harapan akan memastikan pendidikan percuma dalam masa 10 tahun pentadbiran, sebaliknya Perdana Menteri hendak menghabiskan jutaan ringgit untuk mengejar ranking universiti tanpa menghiraukan isu-isu asas berkenaan kebebasan akademik dan akses pendidikan.

“Beliau juga langsung tidak berbuat apa-apa untuk menangani isu perumahan yang semakin tidak mampu dimiliki rakyat Malaysia, terutamanya golongan muda. Saya tidak menjumpai penyelesaian kepada masalah ini dalam bajet tersebut, sedangkan anak muda terus bersusah payah berkerja dan hanya mampu menyewa rumah,” kata beliau.

Menurut Nik Nazmi, walaupun bantuan yang dihulurkan kepada perniagaan ‘startup’ adalah dialu-alukan, tapi ia mengaburi kegagalan kerajaan untuk menghasilkan pekerjaan dengan gaji yang sepadan untuk terus bertahan hidup dalam dunia globalisasi dan automasi pada hari ini.

“Saya menggesa setiap rakyat Malaysia, terutamanya golongan muda, untuk membaca Belanjawan Alternatif Pakatan Harapan, dan membuat penilaian sendiri yang manakah mempunyai wawasan yang lebih adil dan mampan demi kesejahteraan negara,” katanya.