Malaysia Dateline

Husam Musa calon MB Kelantan

Anak syarikat rugi besar, Ladang Rakyat jawab Husam

Dalam satu kenyataan sebelum itu, Husam berkata kesemua lima anak syarikat Perbadanan Pembangunan Ladang Rakyat Negeri Kelantan (LR) mengalami kerugian melebihi RM9 juta dan empat daripadanya telah ditutup.

Menurutnya hanya satu anak syarikat LR yang masih beroperasi iaitu Ladang Rakyat Project Management Sdn Bhd walaupun merekodkan kerugian untuk tahun 2016 berjumlah RM8.412 juta dan jumlah kerugian sejak ditubuhkan sebanyak RM8.5 juta.

“Empat lagi lagi anak syarikat telah ditutup operasinya.

“Syarikat berkenaan adalah Ladang Rakyat Aquafarm Sdn Bhd (ditutup 2017dengan kerugian terkumpul RM 166,339), Ladang Rakyat Tropical Sdn Bhd (2016, kerugian RM 98,500), Ladang Rakyat Agro Products Sdn Bhd (2016, kerugian Terkumpul RM 101,515) dan Ladang Rakyat Herbs Sdn Bhd (2016, kerugian RM 101,500),” katanya.

Kerugian terkumpul keseluruhan menurut Husam, bagi kelima-lima anak syarikat LR adalah RM 8,970,249 atau mencecah RM9 Juta.

Beliau yakin kerugian sebenar bagi kempat-empat anak syarikat yang telah ditutup adalah lebih besar, kecuali pada tahun 2015 keempat-empat syarikat ini tiba-tiba mencatat keuntungan.

“Ini mungkin pendapatan dari penjualan aset modal yang dibuat pada tahun 2015, sebelum ditutup pada tahun 2016,” katanya.

Dalam penjelasan pihak LR yang tidak menamakan pegawai, menyatakan pihaknya bertegas tiada yang mencurigakan dari penutupan anak syarikat ini kerana Ladang Rakyat telah menerima Anugerah Kecemerlangan Indeks Akauntabiliti yang dianugerah oleh Ketua Audit Negara bagi tahun 2015.

“Ladang Rakyat ditubuh pada tahun 2006 dan anak syarikat ditubuh sekitar tahun 2008, termasuk syarikat Ladang Rakyat Project Management Sdn. Bhd.

“Syarikat Ladang Rakyat Project Management Sdn. Bhd. adalah anak syarikat yang mengurus ladang di Paloh empat seluas 954 ekar bermula pada tahun 2010.

“Kerugian sebanyak RM8j lebih adalah kerana perbelanjaan modal pembangunan ladang, namun syarikat mula meraih pendapatan pada tahun 2014,” kata kenyataan itu.

Menurutnya, modal pembangunan ladang yang dibelanjakan adalah dari dana dalaman, tanpa sesen pinjaman bank atau pun bantuan kewangan secara langsung dari kerajaan negeri dan adalah mustahil untuk meraih keuntungan bersih dari pelaburan RM8juta berkenaan dalam tempoh tujuh tahun sedangkan kelapa sawit hanya mula keluarkan hasil tahun 2014.

“Syarikat boleh sahaja membuat keuntungan segera sama ada dengan membuat pinjaman bank secara overbajet atau menjual sebahagian tanahnya yang luas dan isytihar bonus hingga mencecah enam bulan, sebagaimana pernah dibuat sesetengah syarikat sebelum ini.

“Juga diingatkan, Adun yang membangkitkan perkara ini pernah menjadi ahli lembaga Ladang Rakyat dari penubuhannya sehingga tahun 2012, mungkin lebih mengetahui hal ehwal dalaman perbadanan dalam tempoh berkenaan,” kenyataan itu dipetik.