Malaysia Dateline

Kawalan keselamatan diperketat

Ancaman bunuh calon Marudi, ketua CID Sarawak segera siasat

Jabatan Siasatan Jenayah Negeri SAC Dev Kumar mengesahkan polis telah menerima laporan dari calon Marud Dr Penguang Manggil bahawa beliau menjadi sasaran ancaman empat lelaki semalam, lapor Borneo Post Online.

Dev Kumar berkata, kejadian itu berlaku sekitar 1:30 petang apabila Dr Penguang sedang berjalan bersendirian dari sebuah hotel di Marudi ke sebuah bank berhampiran.

“Berdasarkan laporan itu, calon itu berkata beliau pertama kali didatangi oleh seorang lelaki yang tidak diketahui, yang berkata dengan marah bahawa ‘anak Pamanca ini akan menembak dia.”

Beliau berkata Dr Penguang tidak menghiraukan lelaki itu dan terus berjalan di jalan raya, di mana kemudian lelaki lain muncul dan mengucapkan perkataan yang sama.

“Ini berterusan dua kali lagi sehingga dia tiba di bank. Secara keseluruhan, empat orang mengucapkan ancaman, “kata Dev Kumar ketika ditemui di Dewan Masyarakat Kuching pagi tadi.

Polis kini sedang menyiasat perkara itu di bawah Seksyen 506 Kanun Keseksaan, dan akan memanggil yang ‘anak Pemanca’ untuk merakamkan kenyataannya