Malaysia Dateline

Gambar hiasan

Anggota polis minta dibicara atas tuduhan rasuah

Seorang anggota polis berpangkat koperal hari ini mengaku tidak bersalah di Mahkamah Khas Rasuah di sini terhadap tuduhan rasuah.

Tertuduh Zuliskandar Zolkeflee, 39, menghadapi tuduhan menerima wang rasuah RM250 daripada seorang lelaki supaya tidak mengambil tindakan terhadap dua lelaki, yang masing-masing dipercayai memandu tanpa memiliki lesen memandu yang sah dan seorang lagi disyaki menyalahgunakan dadah.

Zuliskandar yang bertugas dengan Unit Rondaan Bermotosikal Ibu Pejabat Polis Daerah Kuching dituduh melakukan kesalahan itu pada 6 September tahun lalu di Jalan Kerunding.

Dia didakwa mengikut Seksyen 17(a) Akta Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 yang boleh disabitkan kesalahan di bawah Seksyen 24 akta sama.

Jika disabitkan kesalahan tertuduh boleh dikenakan hukuman penjara sehingga 20 tahun atau denda tidak melebihi lima kali ganda nilai rasuah.

Hakim Nixon Kennedy Kumbong menetapkan 17 hingga 21 April depan untuk perbicaraan kes berkenaan dan membebaskan tertuduh dengan wang ikat jamin RM8,000 dengan dua penjamin tempatan serta dia diminta melaporkan diri di pejabat SPRM pada setiap hari Sabtu.

Pendakwaan dikendalikan Pegawai Pendakwa SPRM Ikhwan Mohd Ibrahim.