Malaysia Dateline

Antara ‘dua syaitan’ jangan pilih mana-mana kata Pemuda Pas

Pas ibaratkan Datuk Seri Mohd Najib Razak dan Tun Dr Mahathir Mohamad antara “dua syaitan” jangan pilih mana-mana sebagai  calon perdana menteri, kata Naib Ketua Pemuda Pas Ahmad Fadhli Saari.

Beliau dipetik berkata tidak perlu Pas terperangkap dengan gesaan Dr Mahathir agar parti itu untuk memilih dirinya atau Najib sebagai calon perdana menteri.

Hakikatnya, kata Ahmad Fadhli, Pas berada di landasan betul dalam menghadapi Pilihan Raya Umum ke-14 dengan meletakkan agenda Gagasan Sejahtera sebagai paltform untuk menawan undi rakyat.

“Siapapun yang menjadi Perdana Menteri bukanlah merupakan satu keutamaan kerana yang lebih penting ialah dasar yang akan dikemukakan ialah asas yang boleh menjanjikan kebajikan untuk rakyat

“Namun, jika Pas perlu juga untuk menjawab, cukuplah sekadar jawapan, “Of two evils, choose neither,” ujarnya seperti dipetik Harakah online hari ini.

Pada Selasa Dr Mahathir, yang dinamakan calon perdana menteri Pakatan Harapan meminta Pas untuk mendedahkan sama  ada parti itu menyokong dirinya atau Najib.

“Kita nak tahu Pas ni nak bertanding siapa calon perdana menteri dia? Calon Najib ke, calon saya ke, itu kita nak tahu,” kata bekas perdana menteri yang berusia 93 tahun itu.

Gagasan Sejahtera, selain Pas dianggotai oleh Ikatan dan Parti Cinta Malaysia (PCM), yang disebut sebagai alternatif kepada BN dan PH.

Ikatan diketuai oleh bekas menteri Tan Sri Abdul Kadir Sheikh Fadzir manakala PCM diterajui oleh Datuk Huan Cheng Guan, bekas naib presiden Gerakan.

Mengulas lanjut, Ahmad Fadhli berkata Presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang telah menyatakan bahawa Pas tidak bersama BN dan juga tidak bersama PH yang sudah cukup untuk difahami sebagai pendirian Pas kini.

“Agenda Pas bukan terhenti setakat menobatkan perdana menteri tetapi lebih kepada menukar dasar pentadbiran negara kepada landasan syariah dan berkebajikan,” katanya.

Semalam Naib Presiden Pas, Datuk Mohd Amar Abdullah dalam kenyataannya juga dipetik berkata, rakyat pun sudah mengetahui kenapa Pas tidak memilih kedua-dua pemimpin tersebut.

“Bahkan kita sendiri mempunyai calon pilihan yang akan diputuskan parti selepas ini.

“Kita akan cadangkan calon perdana menteri yang lain, tetapi setakat ini, terlalu awal untuk kita beritahu,” katanya selepas mesyuarat Exco di Kota Darulnaim semalam.